vestnik

Letošnji teden otroka v znamenju otrokovih pravic

STA, I.B., 8. 10. 2019
Pixabay
Teden otroka se tradicionalno pričenja s prvim ponedeljkom v oktobru.
Aktualno

Ta teden pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) poteka Teden otroka. Ker letos mineva 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, so se v ZPMS odločili, da bodo ravno pravice otrok predstavljale osrednjo temo letošnjega Tedna otroka.

Od ponedeljka pa do petka bodo zveze in društva prijateljev mladine v vseh večjih krajih po državi organizirale različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole. Konvencijo o otrokovih pravicah je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989. Na ta dan tako obeležujemo svetovni dan otrok, dan, ko otroci po vsem svetu prevzamejo vloge odraslih. To jim omogoča, da je njihov glas slišan in upoštevan, je zapisano na spletni strani Unicefa.

Teden otroka, ki ga ZPMS pripravlja od leta 1954, se tradicionalno začenja s prvim ponedeljkom v oktobru. Združeni narodi so namreč pred več kot 60 leti pozvali vse države sveta, naj vsaka določi poseben dan, ki bo opozarjal na pomen blaginje otrok.

e6111beae27f4d0f3da66fb9e24ae5b9
Vida Toš
Ta teden bodo potekale različne razvedrilne dejavnosti.

Po vrtcih in šolah so ta teden pripravljene različne aktivnosti, vsak dan pa poseben dogodek pripravlja tudi Društvo prijateljev mladine Murska Sobota. Skupaj s Pokrajinskim muzejem bodo danes pripravili delavnico, na kateri bodo izdelovali oljenke, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota bo jutri urica pravljic ter delavnice. V muzeju pa bodo v četrtek pripravili še ogled muzejske razstave, otroci pa bodo nato spoznali in izdelali še soboški grb. V petek pa bo v Soboškem parku potekal kostanjev piknik in boljši sejem. Kot so sporočili organizatorji, bodo otroci lahko prodajali igrače in opremo za prosti čas, taborniki bodo pekli kostanje, otroci pa bodo lahko preizkusili svoje gibalne sposobnosti. 

25c8fb2c620d39c4dd8fe2968985eaff
Ines Baler
V muzeju bodo na ogled tudi razstave.



teden otroci pravice