vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Ljutomer

Vida Toš, 8. 11. 2018
Nataša Juhnov
Blagovnica v Ljutomeru.
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes gremo v osrčje Prlekije v Občino Ljutomer.

Občina Ljutomer je s svojim središčem v Ljutomeru – ali Lotmerku, kot ga kličejo domačini – med vsemi slovenskimi občinami na 64. mestu, saj se razprostira na 107 kvadratnih kilometrih površine.
V občino spada severovzhodni del Slovenskih goric, pa tudi zahodni del panonske ravnine, tako da združuje dva popolnoma različna predela – ravninskega ter gričevnatega.

Da so Prleki veseli in družabni ljudje pa pove tudi podatek, da so kar na gosto naseljeni – v celi občini v 44. naseljih živi 11 512 prebivalcev, kar je več kot 100 prebivalcev na kvadratni kilometer in kaže, da je gostota naseljenosti v tej občini nad slovenskim povprečjem.

Povprečna starost prebivalcev občine je 44 let in pol, od vseh skupaj je delovno aktivnih 4 092 in ti imajo povprečno plačo okrog 1 509, 15 evrov. In s čim se prebivalci – večinoma - ukvarjajo? Najpomembnejši gospodarski dejavnosti občine sta kmetijstvo in vinogradništvo, močni pa so tudi živilsko-predelovalna in lesno-predelovalna industrija ter trgovina. Mogoče ni tako nepomembno dejstvo, da je bila prva samopostrežna trgovina v Sloveniji odprta prav v mestu Ljutomer; to je bilo leta 1958.

Da o kulturi v celi občini sploh ne govorimo. Ljutomer je v celoti, sploh pa njegovo mestno središče, zelo močna kulturna točka, že od nekdaj. Ne gre pozabiti, da je Ljutomer taborsko mesto, saj se je prav tukaj pred 150 leti zgodil prvi tabor v Sloveniji. Ljutomer je mesto filma, kar odlično obeležuje Grossmanov festival, pa mesto, kjer imajo muzej, knjižnico, gimnazijo, ki je za mesto poseben motor dogajanj; je pa tudi mesto kasačev – vsekakor vreden ogleda je Kasaški muzej – in seveda vin.
Tako za celo občino kot za mesto Ljutomer lahkega srca rečemo, da je turistični biser, je pa še neobrušen.

Prihodek občine iz dohodnine za leto 2018 je 4.349.343 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 6.847.162 evrov.


Občino že dva mandata vodi ženska roka, Olga Karba, ki gre še po tretji mandat; predlagala jo je skupina volilcev. Karbova je 47-letna univerzitetna diplomirana pravnica z magisterijem. Ljutomerčanka, ki je, preden se je podala v županovanje, delala v občinskih upravah Ljutomera in Puconec. Za nov mandat se poteguje v družbi še štirih kandidatov: Andreja Vršiča, Dejana Karbe, Maksimilijana Gošnjaka in Gregorja Žižka.

Andrej Vršič je kandidat SMC, stranke modernega centra, in je 49 letni profesor nemščine in sociologije, živi na Pristavi in že dolga leta dela v turizmu; trenutno pa je direktor marketinga. Dejan Karba kandidira na listi SD, Socialnih demokratov, po izobrazbi je teolog. Devetintridesetletnik je do zdaj delal kot novinar, živi pa v Radomerščaku. Maksimiljan Gošnjak, z liste LMŠ Lista Marjana Šarca, je Ljutomerčan, diplomirani manager, ki opravlja delo vinarja in je star 60 let. Gregorja Žižka pa so predlagali NSI, Nova Slovenija – Krščanski demokrati. 45-letni profesor zgodovine in sociologije s Spodnjega Kamenščaka dela kot vodja skladišča.



predstavitve občin lokalne volitve 2018 občina Ljutomer vestnikvolitve2018