vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Radenci

Vida Toš, 8. 11. 2018
Vida Toš
Radenci
Aktualno

Do volitev vam na kratko predstavljamo pomurske občine in njihove kandidatke ter kandidate za župane. Danes je to občina Radenci.  

Občina Radenci leži na desnem bregu reke Mure in s svojimi 34 kvadratnimi kilometri spada na 163 mesto po velikosti med vsemi slovenskimi občinami. Občina je najbolj znana po svojem nekoč turistično zelo dobrem slovesu zaradi zdravilišča v Radencih, pa po legendarni mineralni vodi Radenski, v občino pa – poleg drugih - spada tudi še en turistični biser, Kapela.

V občini živi 5 199 prebivalcev, ki so v povprečju stari 46,1 leta; delovno aktivnih je 1 378, njihova povprečna plača pa je 1 449,45 evrov.

Prihodek občine Radenci iz dohodnine za leto 2018 je 2.585.943 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 2.785.495 evrov.


Dosedanji župan Janez Rihtarič se po dveh mandatih ni odločil še za tretjega; bo pa na volilnem listu za novega radenskega župana očitno gneča, saj se je za župansko mesto prijavilo kar sedem kandidatov. Od teh je ena ženska – Mojca Smolko – ostali pa so: Emil Šmid, Toni Žitek, Drago Kocbek, Franc Himelrajh, Roman Leljak in Jožef Toplak.

Mojca Smolko, ki jo je predlagala Sloga, je 39 letna diplomirana vzgojiteljica, ki dela kot reševalka in voznica reševalnega vozila in živi v Radencih. Emil Šmid, kandidat SD Socialnih demokratov, živi v Rihtarovcih, je 57. letni prodajni potnik, ki je po izobrazbi gimnazijski maturant. Tonija Žitka, ki je tržni inšpektor, po izobrazbi pa magister mednarodnih in diplomatskih študij, je predlagala skupina volilcev; Žitek je star 49 let in živi v Radencih. Drago Kocbek – 57. letnega upokojenca je predlagala Desus, demokratična stranka upokojencev – je iz Radenec in je po izobrazbi diplomiran varstvoslovec. Franc Himelrajh je kanidat SDS, slovenske demokratske stranke, star je 53 let, živi v Radencih in dela kot avtomehanik, kar je tudi po izobrazbi. Roman Leljak s Kapelskega vrha je 54 letnik, predlagan za župana s strani volilcev; po izobrazbi je kriptolog, ki opravlja delo pisatelja. Jožef Toplak iz Boračeve je po izobrazi univerzitetni diplomirani politolog; je upokojen in star 73 let. Predlagala ga je skupina volilcev.


občina radenci vestnikvolitve2018