vestnik

Loterijski dobitek: Sodišče zavrnilo milijonarja

Andrej Bedek, 24. 5. 2018
Andrej Petelinšek
Potem ko je Leon K. iz okolice Murske Sobote tožil Aljošo B. in Vojka H., oba sta prav tako doma v okolici prekmurske prestolnice, je okrožno soboško sodišče sprejelo odločitvi. 
Aktualno

Leon K. je od dveh nekdanjih prijateljev na sodišču terjal 80 oziroma 100 tisoč evrov. Avgusta 2012 je na loteriji zadel 2,64 milijona evrov. 

Potem ko je Leon K. iz okolice Murske Sobote tožil Aljošo B. in Vojka H., oba sta prav tako doma v okolici prekmurske prestolnice, je okrožno soboško sodišče sprejelo odločitvi. »Sodišče je v obeh zadevah tožbeni zahtevek zavrnilo. Sodbi nista pravnomočni,« je sporočil predsednik sodišča Branko Palatin.Za zdaj je torej bilo na prvi stopnji obakrat odločeno, da tožbama Leona K. ni ugodeno. Tožnik primerov ni želel komentirati, prav tako ničesar do pravnomočnosti ne želi komentirati eden tožencev, s katerim smo govorili. Leon K. se namreč lahko pritoži na višje sodišče.

Milijoni sprli nekoč tesne prijatelje

Za kaj je pravzaprav šlo? Avgusta 2012 je takrat 37-letni Leon K. v loterijski igri Euromillionen priigral 2,64 milijona evrov. Z Aljošo B. je odšel po dobitek na Dunaj, njemu in Vojku H. je septembra istega leta na zasebna računa nakazal po sto tisoč evrov. Med njimi je pri igranju iger na srečo namreč veljal tih dogovor, kakor je bilo mogoče slišati od Aljoše B. in Vojka H. v obeh pravdah na murskosoboškem okrožnem sodišču, da bo tisti, ki bo zadel, drugima dvema izplačal deset odstotkov vrednosti dobitka. Nekoč je tri tesne prijatelje družila strast do krotenja okroglega usnja v domači vasi, razšli pa so se po letu 2015, ko je Leon K. Aljošo B. in Vojka H. prvič vprašal, kdaj mu bosta vrnila posojilo, teh sto tisoč evrov. Zelo začudena nista niti vedela, za kaj gre in na katero posojilo misli. Na sodišču sta govorila enako – imela sta tudi istega odvetnika –, da ju je tožnik sam prosil za podatke, da jima nakaže denar.
Denar posodil Muri
Nogometni klub Mura si je januarja 2013, ko sta ga kot predsednica vodila Nataša Horvat Barič in kot kapetan moštva Fabijan Cipot od Leona K. sposodil petintrideset tisoč evrov. Stik z njim je vzpostavil Cipot, sicer njegov sovaščan, in Horvatova je podpisala posojilno pogodbo. Dogovor med strankami je bil, da milijonar dobi vrnjeno posojilo, ko klub proda perspektivnega igralca Matica Maruška. Ker scenarij rešitve prvoligaškega moštva ni uspel, je Maruško zaradi dolgov Muro 05 zapustil in na Slovaško odšel kot prost nogometaš, tako da zanj niso iztržili niti piškavega evra, posojila loterijskemu dobitniku pa zato seveda niso vrnili. Iskanje kazenske odgovornosti Horvat Baričeve in Cipota še traja, na sodišču pa je milijonar že izpovedal: »Ali ste kdaj bili v moji koži, ko se me vsi prosili za denar? Zato ne veste, kako je to. Rad imam nogomet in ves šport, zato sem posodil denar. Govorili so, da je to dobro za Muro!« Za vračilo bankovcev je Leon K. vložil pravno-premoženjski zahtevek.

»Šlo je za posojilo«

Leon K. je v obeh pravdah zatrjeval nasprotno: »Nikoli nismo govorili o kakršnem koli deljenju dobitka. Nismo imeli nobenega dogovora, niti takega ne, kot ga imamo v moji službi. Ko smo v službi igrali loto, smo vedeli – deset nas je, vsakemu damo po deset odstotkov dobitka. Pri nakazilu je šlo izključno za posojilo.« Tožnik je še podčrtal, da mu je dobitek, potem ko se je zanj razvedelo, za kar je tudi okrivil toženca, »pokvaril življenje«.
Da je šlo za posojilo, je Leon K. dokazoval še s tem, da mu je novembra 2015 Vojko H. že vrnil dvajset tisoč evrov. Zato je proti njemu vložil tožbo, v kateri je zahteval, da mu povrne osemdeset tisoč evrov. »Ni res. Klical me je, naj mu posodim gotovino, ker on ne more do denarja. Govoril mi je, da ima neki posel, v katerem nujno potrebuje gotovino, sam pa ima denar vezan na banki. Ko sem mu dal gotovino, je rekel, da bom do konca leta dobil denar vrnjen s 1.500 evri obresti vred, a se to do danes še ni zgodilo,« pa je na sodišču izpovedoval Vojko H.
Pixabay
Potem ko je Leon K. iz okolice Murske Sobote tožil Aljošo B. in Vojka H., oba sta prav tako doma v okolici prekmurske prestolnice, je okrožno soboško sodišče sprejelo odločitvi. 
milijonarji posojilo tožba sojenje pravnomočnost