vestnik

Madžarska nekaj metrov ceste zgradila čez mejo

Majda Horvat, 25. 7. 2019
Majda Horvat
Približno pet metrov ceste je Madžarska zgradila čez mejo na slovenski strani. Kdo je to dovolil? Varuhi meje molčijo. 
Aktualno

Madžarska država je na slovenski strani meje zgradila v Lendavskih Goricah del ceste, ne da bi zanjo slovenska država izdala gradbeno dovoljenje.

Kdo vse je za to vedel že prej in bil tiho do zdaj, ko je zadeva prišla v javnost, in morda tudi dal tiho privolitev, ni mogoče ugotoviti, novinarsko vprašanje o odgovornosti pa so si pristojni podajali kot vroč kostanj. Lendavski župan Janez Magyar je povedal, da o zadevi prej ni bil seznanjen in da je začuden, da lendavska občina pri več kot dva milijona evrov vrednem evropskem projektu zase ni ničesar iztržila. Čeprav je varovanje meje ena temeljnih nalog policije, ministrstvo za notranje zadeve ni čutilo potrebe, da bi o zadevi kar koli povedalo, vprašanje pa je odstopilo ministrstvu za zunanje zadeve, na katero smo se tudi sami obrnili. To je odgovorilo, da so preverili postavitev mejnikov in da pomagajo lendavski občini pri iskanju rešitve, vprašanje o odgovornosti oziroma izvedbi projekta pa naj postavimo službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ta se sklicuje na odgovornost nosilca projekta Iron Curtain Cycling (ICC) - Kolesarjenje ob železni zavesi, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija-Madžarska 2014–2020.

Pet metrov čez mejo

Cilj omenjenega projekta je bil zgraditi kolesarsko povezavo med Madžarsko in Slovenijo. Madžarska je v sklopu projekta obnovila obstoječi lokalni cestni odsek od Redicsa proti Čentibi in zgradila nov odsek ceste, ki jo je priključila na lokalno cesto v Lendavskih Goricah, stičišče pa je le kakšnih dvesto metrov od novega vaškega doma, ki je zgrajen na mestu nekdanje stražnice ali slab kilometer nižje od lendavskega razglednega stolpa Vinarium. In šele zdaj, ko je cesta zgrajena in postavljeni tudi prometni znaki, se je (javno) razkrilo, da je sosednja država pet metrov ceste zgradila čez mejo na zemljišču v lasti lendavske občine in da so na slovenski strani postavljeni tudi trije prometni znaki.


Lendavski župan Janez Magyar je povedal, da je bil šele pred kratkim seznanjen s situacijo in da si prizadeva, da se zadeva med državama uredi dogovorno. Predlog lendavske občine je, da za teh nekaj metrov ceste, ki so jo sosedje zgradili čez mejo in na zemljišču lendavske občine, občina sklene dogovor z upravljavcem ceste, s tem da tako zemljišče kot na njem zgrajena infrastruktura ostaneta oziroma postaneta občinska last. »Mi predlagamo konstruktivno rešitev, saj ne ugotavljamo, da bi bila v storjenem kaka zlonamernost,« je še izjavil lendavski župan. Povedal je tudi, da so takoj, ko so ugotovili stanje, navezali stik z izvajalcem gradbenih del in da se je v reševanje zadeve vključilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

c0d94b1c2bdf1556c523dcbfe49323ea
Majda Horvat
Madžarska je z evropskim denarjem zgradila kolesarsko stezo, ki je dovolj široka za cesto.

Mejnikov niso premikali

»Ministrstvo za zunanje zadeve je seznanjeno z navedeno situacijo,« so nam sporočili iz Ljubljane. V okviru slovensko-madžarske komisije za vzdrževanje meje je zahtevalo preveritev položajne točnosti mejnikov na območju posega, vendar odkloni niso bili ugotovljeni. Ministrstvo pa tudi pomaga, še pravijo, vzpostaviti stik med Občino Lendava in madžarskim gradbenim podjetjem, ki je bilo vključeno v projekt, da bi se zaključna dela, ob upoštevanju mejne črte in zakonodaje obeh držav, lahko čim prej izvedla.
»Pravila sofinanciranja projektov v okviru programov čezmejnega sodelovanja določajo, da morajo partnerji v projektih delovati po nacionalnih in evropskih predpisih. V prijavnem obrazcu dajo izjavo, da imajo vsa potrebna dovoljenja in da je projekt pripravljen za izvedbo pod kazensko in materialno odgovornostjo. Zagotavljati morajo pravilnost postopkov javnega naročanja in same izvedbe,« pa so nam sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Navajajo tudi, da so s celotnim procesom vzpostavitve omenjenih cestnih povezav seznanjeni tudi vsi drugi projektni partnerji z obeh strani meje, torej tudi lendavska občina, in verjamejo, da partnerji sprejemajo rešitve, ki so v korist celotni čezmejni regiji, in da s posebno pozornostjo obravnavajo vprašanja, vezana na državno mejo.
»Na podlagi predhodno pridobljenih dovoljenj menimo, da bodo partnerji projekt ICC izvedli v skladu s potrjeno prijavnico. Morebitna odstopanja bomo ustrezno preverili pri naslednjem potrjevanju poročil o napredku projekta. Projektne partnerje bomo ustrezno usmerili k odpravi morebitnih pomanjkljivosti oziroma ukrepali v okviru svojih pristojnosti,« so še odgovorili iz vladne službe.

Projekt Zalske županije in Bistre Ptuj

Pogodba o sofinanciranju projekta Kolesarjenje ob železni zavesi s sredstvi Evropskega sklada za razvoj je bila podpisana septembra 2017 v Lentiju na Madžarskem, projekt pa se izteče prihodnje leto. Njegova vrednost je 2,2 milijona evrov, 85 odstotkov skupne predračunske vrednosti pa zanj prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj. Pogodbo o izvedbi projekta je podpisalo sedem partnerjev, vodilna sta Zalska županija in Znanstvenoraziskovalno središče Bistra Ptuj, sopodpisniki pa so še Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Železna županija, služba za regionalni in gospodarski razvoj West Pannon Nonprofit, Občina Lendava in madžarska državna družba za razvoj infrastrukture NIF Nemzeti Infrastruktura, ki za izvedbo projektov pridobiva tudi evropska razvojna sredstva.

Ceste ne steze

Madžarska je v sklopu projekta gradnje kolesarskih stez prijavila projekt gradnje povezave med kraji Dedeskecskes, Lendvakecskes in Dolga vas v lendavski občini, torej do Lendavskih Goric. Dela, ki jih je izvedlo madžarsko gradbeno podjetje, so se odvijala v dveh sklopih, iz smeri Redicsa je bil obnovljen obstoječi lokalni cestni odsek proti Čentibi, na novo pa je bil zgrajen odsek ceste do Lendavskih Goric. Vrednost naložbe je bila 1,5 milijona evrov, od tega so evropska sredstva znašala 730 tisoč evrov, lastni delež za sofinanciranje evropskih projektov 129 tisoč evrov in sredstva madžarske države dobrih 652 tisoč evrov.
občina lendava madžarska Lendavske gorice