vestnik

Lendavskemu županu očitajo nezdružljivost funkcij

Majda Horvat, 10. 4. 2021
Nataša Juhnov
Janez Magyar ugotovitve o nezdružljivosti funkcij odločno zavrača.
Aktualno

Janez Magyar meni, da je tolmačenje protikorupcijskega zakona glede na zakon o narodnostnih skupnostih preozko.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je lani prejela prijavo domnevne nezdružljivosti funkcije župana Občine Lendava Janeza Magyarja s članstvom v svetu Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava. Novembra je v svojih poročilih navedla, da je po pregledu javno dostopnih podatkov ter po pridobitvi pojasnila Občine Lendava in samoupravne narodne skupnosti ugotovila, da poklicni župan, s tem da je obenem član sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava, ki je oseba javnega prava, krši prvi odstavek 27. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Senat komisije je zaradi ugotovljene nezdružljivosti omenjenih funkcij izdal 18. novembra opozorilo, po katerem mora funkcionar takšno stanje odpraviti v treh mesecih.

Se je to zgodilo?

»Pojasnjujemo, da je komisija v tej zadevi 16. marca 2021 na Madžarsko samoupravno narodno skupnost Občine Lendava naslovila zaprosilo za pojasnila v zvezi z okoliščinami, o katerih sprašujete. Odgovor še pričakujemo,« so nam sporočili iz KPK. Odgovora lendavske narodnostne skupnosti na to vprašanje nismo prejeli, župan Janez Magyar pa nam je poslal dopis, ki ga je predložil tudi KPK. V njem ugotovitve o nezdružljivosti obeh funkcij odločno zavrača.


»Mnenja smo, da Madžarske samoupravne narodne skupnosti ne morete obravnavati zgolj kot navadno pravno osebo javnega prava, pač pa kot osebo javnega prava, za katero velja v skladu s 27. členom izjema,« je župan navedel v dopisu. Pri tem se sklicuje tudi na tabelo nezdružljivosti funkcij, objavljeno na spletni strani KPK, v kateri ni navedena prepoved oziroma nezdružljivost opravljanja poklicne funkcije s članstvom v madžarskem ali italijanskem svetu manjšinske samoupravne skupnosti občine.

robert sumi bobo1
Bobo
Robert Šumi, predsednik komisije za preprečevanje korupcije, je lendavskemu županu Janezu Magyarju 18. novembra izdal opozorilo, da v treh mesecih odpravi nezdružljivost funkcije poklicnega župana in članstva v svetu Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava. Foto Bobo

»To pomeni, da ne morete sedaj sami interpretirati in ugotavljati nezdružljivosti obeh funkcij, če predhodno tega niste umestili v javno objavljeno tabelo. Vaša interpretacija pomeni tudi odstop od načela zakonitosti,« je podčrtal župan. Ugotavlja, da je tolmačenje 27. člena protikorupcijskega zakona glede na 2. člen zakona o samoupravnih narodnostnih skupnostih preozko in napačno. »Če bi zakonodajalec menil, da gre pri članstvu v svetu samoupravne narodne skupnosti za funkcijo, ki je nezdružljiva s katero drugo funkcijo, bi po našem mnenju v zakonu o samoupravnih narodnih skupnostih, ki je lex specialis za področje udejanjanja pravic narodnih manjšin, ki živita v Republiki Sloveniji, to tudi izrecno zapisal,« še navede župan. Poudarja tudi, da članstvo v svetu ne pomeni kršitve integritete, še manj tveganja za korupcijo, kajti financiranje madžarske narodne skupnosti je zagotovljeno iz državnega proračuna, ne iz občinskega.


Dopis končuje z ugotovitvijo, da sodne prakse, ki bi urejala problem, na katerega opozarja KPK, še ni. »Zaradi navedenega predlagamo, da se na DZ naslovi zahteva za obvezno (avtentično) razlago 28. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj menimo, da vaša interpretacija tega določila, v tem primeru, ni ustrezna.«

27. člen ZIntPK določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. 28. člen ZIntPK pa, da mora funkcionar, ki je pred nastopom funkcije opravljal dejavnost ali funkcijo, ki po tem zakonu ni združljiva z opravljanjem njegove funkcije oziroma je v nasprotju s prejšnjim členom, najpozneje v 30 dneh po izvolitvi ali imenovanju oziroma po potrditvi mandata prenehati opravljati dejavnost oziroma funkcijo.
janez-magyar kpk robert-šumi