vestnik

Mali Ludvik od Male Nedelje z velikim srcem

Vida Toš, 25. 4. 2018
Osebni Arhiv
Gostija na Ludvikovi poroki.
Aktualno

Ljubiteljski zbiralec starin in sploh ljubitelj zgodovine. Poznavalec lokalne in širše zgodovine ter etnologije in geografije. Ne le velik Malonedeljčan, ampak tudi velik Slovenec. Pevec ter avtor številnih pesmi in melodij ter dveh knjig. Oče in dedek.

Kuršinci so vas pri Mali Nedelji, kjer je Ludvik Rudolf leta 1944 zagledal luč sveta. Ludvik je obiskoval osnovno šolo pri Mali Nedelji. Ludvik je šel za zeta k Mali Nedelji, v hišo tik pod cerkvijo. "Treziko sem imel izjemno rad, bila mi je žena, bila je tista tako želena sestra, ki je nikoli nisem imel, bila mi je vse. Izjemno umirjenega značaja in lepe, simpatične zunanjosti." Ludvik pravi, da sta se zaljubila in poročila, čeprav je bila Trezika tri leta starejša in sta njegova starša – predvsem oče – nasprotovala poroki. "Oče je bil proti, ker sem bil edini sin in sem se poročil drugam, doma pa je ostalo osem hektarjev zemlje. Muke so bile pred poroko … A z ženo sva se že takrat zaobljubila, da bova skrbela za starše, njen oče je bil že pokojni, vse do njihove smrti. In tako je tudi bilo. Starše sem tako pozneje vzel k sebi in sva z ženo skrbela zanje."

Skrb za kulturno dediščino

Ludvik je bil vedno izredno vpet v lokalno okolje, skoraj dve desetletji je bil recimo tudi cerkveni ključar. "Tudi cerkev je dediščina, za katero je treba skrbeti," pravi. Ludvik je okrog sebe zbral fante, za katere je vedel, da znajo peti, in ustanovili so Fante od Male Nedelje.
"Pesmi sem mogoče začel pisati okrog leta 1990. Tako sem pred dvema letoma izdal knjigo Iz preteklosti v sedanjost za prihodnost, v kateri so moje pesmi, dodana pa jim je tudi zgoščenka, saj sem veliko pesmi tudi uglasbil in smo jih zapeli. Zdaj pa sva s Tadejem Murkovičem, ki je etnolog in izjemno dober godec, posnela 32 pesmi. Pomembno se mi zdi, da ostane melodija, da ne izgine. V pesmih so opisana tudi številna dela, ki jih danes ne poznamo več, uporabljene so besede in izrazi, ki jih več ne uporabljamo. Lepo, da to ostane tudi za nami."

Najboljši vodnik po domačem kraju

Breda Žunič, ravnateljica tamkajšnje osnovne šole, o Ludviku najde le lepe besede: "Poznam veliko ljudi, a nobenega, kot je Ludvik." Žuničeva dodaja, da je do danes izdal dve izjemni knjigi. Prva je Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh, s katero je postavil večen spomenik Mali Nedelji in njenim ljudem.
Omenjeno knjigo je Ludvik izdal leta 2012, leta 2016 pa je izdal še eno, malo drugačno. Ne le drugačno od prve, drugačno od vseh. Celotna vsebina je namreč v rokopisu, ne le Ludvikove pesmi, tudi predgovori. In prav v enem od njih ga Sara Munda, vodja literarne sekcije Kulturnega društva Antona Krempla od Male Nedelje, katere član je seveda tudi Ludvik, poimenuje "mali Ludvik z velikim srcem".
Več v tiskani izdaji Vestnika, v prilogi Pen.

Ludvik Rudolf MALA NEDELJA