vestnik

Mažoretka spodnesla svetnico

Timotej Milanov, 5. 12. 2018
Nataša Juhnov
Tadeja Bencak (v ospredju) je tudi trenerka bakovskih mažoretk.
Aktualno

Na tajnem glasovanju je eden od članov sveta bakovske krajevne skupnosti obrnil hrbet dosedanji predsednici Nives Cajnko in svoj glas dal novoizvoljeni predsednici Tadeji Bencak. S tem je sprožil negodovanje številnih vaščanov.

Po zaključku letošnjih lokalnih volitev je že prišlo do manjšega pretresa, in sicer v krajevni skupnosti Bakovci, to je doslej dva mandata vodila Nives Cajnko, ki je bila ponovno izvoljena tudi za soboško mestno svetnico Socialnih demokratov. Njena lista je na volitvah v sedemčlanski svet krajevne skupnosti dobila štiri člane, kar pomeni, da so pričakovali vnovično izvolitev Cajnkove za predsednico. A na konstitutivni seji sveta krajevne skupnosti se je zgodil nepričakovan obrat. Pred glasovanjem je Jožef Kuhar, ki je bil prav tako izvoljen na njeni listi, predlagal tajno glasovanje, na katerem pa so za predsednico izvolili Tadejo Bencak, zaposleno na razvojni agenciji Sinergija in trenerko bakovskih mažoretk, ki je za članico sveta KS kandidirala s podpisi volivcev. »Tu se ni šlo za to, če si dober, ampak preprosto za nevoščljivost,« je ob tem na družbenem omrežju med drugim zapisala Cajnkova, ki meni, da se nekateri ne zavedajo pomena njenih izkušenj in tega, da lahko predsednik krajevne skupnosti bolj učinkovito opravlja svojo funkcijo, če je tudi član mestnega sveta, v katerem se sprejemajo številne pomembne odločitve za vas. Cajnkova razen svojega zapisa na facebooku zadeve ni želela dodatno komentirati.


»S tem so že na ustanovni seji nekateri člani pokazali, da so jim v ospredju osebni interesi pred interesi za dobrobit vasi. Moti me predvsem način izbire. Po mojem mnenju bi morali imeti prednost tisti, ki so dobili na volitvah največ glasov, saj bi na ta način bila izražena volja volivcev,« je ob tem na družbenem omrežju zapisal samostojni podjetnik Vinko Lukač. Bencakova je na volitvah dobila 283 glasov, kar je drugi najslabši izkupiček med izvoljenimi člani sveta krajevne skupnosti, Cajnkova je dobila 345 glasov, največ glasov-378 pa je dobila Aleksandra Grah.
Po neuradnih informacijah, ki smo jih dobili v uredništvo, naj bi nekateri Bakovčani, ki so razočarani nad razpletom dogodkov, že zbirali podpise za peticijo, s katero želijo doseči ponovno glasovanje o predsedniku krajevne skupnosti. »V življenju so zmage in porazi, z njimi je potrebno živeti in se tudi sprijazniti,« pravi Bencakova, ki doslej po lastnih besedah ni bila aktivna v lokalni politiki, je pa bila na zadnjih dveh lokalnih volitvah kandidatka Modre liste Antona Štihca za mestno svetnico. Sama tudi meni, da gre pri pisanju na družbenih omrežjih za nezadovoljstvo nekaj posameznikov in ne za reprezentativno mnenje večine vaščanov.

Kdo je bil judež?

Zaradi dejstva, da je Kuhar predlagal tajno glasovanje, je sedaj sam tarča očitkov, da je on bil tisti, ki je prispeval odločilni glas za izvolitev nove predsednice. »Kako lahko nekdo trdi kaj takega,« se sprašuje Kuhar, ki pravi, da je sam podprl Cajnkovo, na listi katere je tudi kandidiral. »Volitve so se zgodile. Ne vem, v čem je sploh težava. Vsak je volil po svoji vesti.«
V uredništvo je prispelo še več anonimnih informacij v zvezi z dogajanjem v Bakovcih. Po eni od njih naj bi šlo za maščevanje Kuharja, sicer lastnika gostinskega lokala v Bakovcih, zaradi dejstva, da je krajevna skupnost v sklopu vaškega športnega centra dala v najem prostore konkurenčnemu gostincu. »To nima nikakršne veze z volitvami, ne vem, kdo si je to izmislil in upam, da sem to zadnjič slišal. Konkurenca je lahko samo pozitivna, zato s tem nimam težav. Ko smo omenjene prostore dali v najem, takrat sem tudi sam bil član sveta krajevne skupnosti, bi jih lahko sam prevzel, pa tega nisem želel,« odgovarja Kuhar, ki pravi, da ga je v zvezi z dogodki poklical tudi soboški župan Aleksander Jevšek. »Vprašal me je, zakaj se dogaja revolucija v Bakovcih. Odgovoril sem mu, da se je pač zgodilo, kar se je. Tajno glasovanje je zame najbolj pošteno, verjetno bi bil izid glasovanja isti tudi pri javnem glasovanju,« pravi Kuhar, ki dodaja, da zaradi vsega skupaj razmišlja tudi o odstopu z mesta člana sveta krajevne skupnosti, saj si kot podjetnik ne more privoščiti izpostavljanja v zvezi s tovrstnimi zdrahami. »Žal mi je, da sem sploh kandidiral. Vsem ne moreš ustreči, v vasi se ustvarjajo neke vrste klani, ne vem, kaj se bo zgodilo, vse skupaj je že preseglo mejo dobrega okusa,« še pove.
Prav tako je do nas prišla informacija, da naj bi Bencakova gradila hišo v vasi v drugi občini, zaradi česar nekateri menijo, da bo to vplivalo na njeno zavzetost pri opravljanju funkcije. »Gre za povsem osebno stvar, ki je ne želim podrobno komentirati. Res gradim hišo drugje, a to je dolgoročni projekt, tako da bom še kar nekaj časa živela v Bakovcih. Sem zavedna vaščanka in bom zavzeto delala za vas. Res ne vem, koga to moti, saj sem si z izvolitvijo samovoljno naložila dodatno delo. Smo velika vas, v kateri se je doslej že veliko naredilo. Verjamem, da bomo dobro delali še naprej in da nam bo tudi dosedanja predsednica pri tem pomagala s svojimi izkušnjami,« pravi Bencakova.
MOMS
Nives Cajnko v družbi Zorana Hoblaja, ki je bil v prejšnjem mandatu podžupan mestne občine. 
lokalne volitve