vestnik

Med kandidatkami za naziv Inovativni mladi kmet/kmetica tudi Katarina Puhan Gjerkeš

D. N., 11. 10. 2021
Julija Kordež
Katarina Puhan Gjerkeš
Aktualno

Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije v mesecu oktobru organizira 13. izbor za naziv Inovativni mladi kmet/kmetica (IMK 2021). Med enajstimi letošnjimi kandidati je tudi Katarina Puhan Gjerkeš, edina Pomurka.

Izbora za inovativnega mladega kmeta oziroma kmetico se je za kandidate začel že junija, ko so jih organizatorji pozivali h kandidaturi, pri tem pa so imeli ogromno vlogo lokalni svetovalci iz vseh območnih zavodov Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije kot tudi društva podeželske mladine. Na letošnji izbor je prispelo enajst prijav kandidatov, med njimi je tudi Katarina Puhan Gjerkeš, mlada prevzemnica Turistične kmetije Puhan. Kdo si bo priboril naziv IMK 2021, bo znano 22. oktobra, v predsedniški palači pri predsedniku države Borutu Pahorju, letošnja novost pri podelitvi naziva pa je, da bodo rezultate spletnega glasovanja (30 odstotkov) združili z oceno strokovne komisije (70 odstotkov) v eno končno oceno, je pojasnila Nastja Gregorec, generalna sekretarka ZSPM. Strokovno komisijo sestavljajo Jožica Vodopicev Rozman, Marjan Golavšek, Žan Koroša, Uroš Kovačec in Igor Paldauf. "Komisija ocenjuje inovativnost ideje, trajnost projekta, tržno usmerjenost kmetije kot tudi povezovanje na lokalnem območju, ustvarjanje novih zaposlitvenih možnosti, zaščite okolja in napoved pozitivnega ekonomskega učinka," tako sekretarka ZSPM. 

pametne-vasi-na-goričkem, puconci, omizje
Damjana Nemeš
Igor Paldauf

Turistična kmetija Puhan ima v Černelavcih kmetijo, na kateri se ukvarjajo s poljedelstvom in prašičerejo, imajo tudi klavnico in obrat za predelavo mesa, v Bogojini pa imajo vinograde, vinsko klet ter turistično kmetijo s sobami. Puhan Gjerkeševa stavi pri izboru s trgovinico z domačimi izdelki, ki jih ponujajo nastanjenim gostom, pripravlja pa tudi naravno kozmetiko iz svinjske masti. 

Zmagovalec, ki si bo priboril naziv inovativnega mladega kmeta, bo za dve leti postal ambasador slovenskega kmetijstva, tesno bo sodeloval z ZSPM in KGZS, poleg plakete in medijske prepoznavnosti pa bo prejel številne praktične nagrade. 

katarina-puhan-gjerkeš imk-2021 zspm