vestnik

Mediacija med ministrstvom za zdravje in Fidesom uspešna. Odločitev o napovedani stavki bo sporočil sindikat. Medtem je potekala stavka pacientov.

Vestnik.si, 10. 1. 2023
Marko Vavpotič
Protestni shod bolnikov
Aktualno

Po koncu mediacije med ministrstvom za zdravje in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides je predsednik Slovenskega zdravniškega društva in odgovorni mediator Radko Komadina sporočil, da je bila mediacija uspešna ter da je bil sporazum dosežen in parafiran.

Vprašanje, ali bo za jutri napovedana stavka, ostaja odprto, saj je Komadina v izjavi za javnost povedal le, da bo uradno informacijo o tem sporočil Fides predvidoma do 21. ure. "Med pogajanji sta se stališči obeh strani zbližali, obe strani sta se v zahtevah zedinili," zato Komadina predvideva, da bo stanje potekalo v smeri odpovedi stavke. 

fides
Bobo
Fides

Po več slovenskih mestih poteka stavka pacientov pod geslom Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Iniciativa Glas ljudstva se zavzema za to, da se vsem pacientom nemudoma zagotovi dostop do osebnega zdravnika, da se odpravi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, da se prekine delo zdravnikov v dvojni praksi, da se prepreči preskakovanje čakalnih vrst, ki jih omogočajo komercialna zavarovanja, in da javno zdravstvo sledi potrebam pacientom, ne profitom koncesionarjev. Simbol stavke sta dva prekrižana obliža, nalepljena na srčni strani. "To ni stavka proti zdravnicam in zdravnikom, še posebej ne proti tistim v javnem sistemu. Stavka tudi ni usmerjena proti vladi in nikakor ni podpora opoziciji, ki ima privatizacijo zdravstva celo uradno zapisano v svojih programih. Je stavka za javno zdravstvo; stavka pacientk in pacientov, zdravnic in zdravnikov ter vseh zdravstvenih delavk in delavcev, ki še vztrajajo v javnem sistemu ter soglašajo, da morajo biti zdravstvene storitve pod enakimi pogoji dostopne vsem," pravijo v iniciativi.

stavka, protestni-shod-bolnikov
Marko Vavpotič
Protestni shod bolnikov

Protestnega shoda se je, kot je napovedal že včeraj, udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob.

stavka, protestni-shod-bolnikov
Marko Vavpotič
Protestni shod bolnikov

fides stavka