vestnik

(RAZISKAVA) Zaskrbljenost med prebivalci Slovenije zaradi novega koronavirusa počasi upada

STA, 14. 4. 2020
Niko Časar
Koronavirus
Aktualno

Delež prebivalcev Slovenije, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa zelo zaskrbljeni za svoje življenje in življenje svojih bližnjih, se počasi zmanjšuje, je pokazala raziskava agencije Mediana. Med najpogostejšimi težavami je močno poraslo pomanjkanje družbenih stikov z družino in prijatelji. Več kot tretjina jih ima tudi občutek omejenosti.

Kot je sporočila agencija, ki je raven zaskrbljenosti spet izmerila po dveh tednih, je 42 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so zaskrbljeni, osem odstotkov pa, da so zelo zaskrbljeni. Pri prejšnjem merjenju med 24. in 25. marcem je bil skupni delež zaskrbljenih ali zelo zaskrbljenih za dobrih deset odstotnih točk večji. Sedem odstotkov vprašanih sploh ni zaskrbljenih, 18 odstotkov pa jih je odgovorilo, da niso zaskrbljeni. Da bo do normalizacije življenja po koncu epidemije minilo še tri mesece ali več, meni 68 odstotkov vprašanih. 16 odstotkov jih meni, da bosta do takrat minila dva meseca, deset odstotkov pa, da bo minil en mesec.

koronavirus, covid-19, maribor
Niko Časar
Koronavirus.
Med najpogostejšimi težavami, o katerih po mesecu dni omejevalnih ukrepov poročajo anketiranci, Mediana opaža visok porast pri pomanjkanju socialnih stikov z družino in prijatelji. To je kot glavno težavo navedlo 46 odstotkov vprašanih, kar je 23 odstotnih točk več kot pri prejšnjem merjenju konec marca. Na drugem mestu je občutek omejenosti s 36-odstotnim deležem in rastjo za 26 odstotnih točk.

koronavirus, maske
Nataša Juhnov
Koronavirus

Še vedno je visoko med skrbmi tudi vprašanje, kdaj se bo epidemija končala (43 odstotkov), vendar je ta skrb v primerjavi s prejšnjim merjenjem upadla za 11 odstotnih točk. Bistven upad agencija opaža tudi pri strahu pred okužbo rizičnih skupin prebivalstva (33 odstotkov, upad za 14 odstotnih točk) in strahu pred lastno okužbo (27 odstotkov, upad za 17 odstotnih točk). Zmanjšuje se tudi občutek nemoči, ki ga ima 23 odstotkov vprašanih oz. deset odstotnih točk manj kot pri prejšnjem merjenju.
Mediana je raziskavo izvedla med 10. in 11. aprilom z metodo spletnega anketiranja s pomočjo njenega spletnega panela. V raziskavi so sodelovali 503 prebivalci Slovenije v starosti od 15 do 75 let. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

Kaj zdaj berejo drugi