vestnik

(MEDIMOVE) Pomembna je celovita obravnava

Maja Hajdinjak, 15. 4. 2022
Maja Hajdinjak
Zaznana potreba po povezovanju različnih strok na področju zdravja in dobrega počutja je prerasla v željo, da posameznikom ponudijo celostno obravnavo na enem kraju.
Aktualno

V porastu so težave s hrbtenico, tudi med mladimi

V Gornji Radgoni se je nedavno odprl center za rehabilitacijo, gibanje in umiritev Medimove. Zaznana potreba po povezovanju različnih strok na področju zdravja in dobrega počutja je prerasla v željo, da posameznikom ponudijo celostno obravnavo na enem kraju, zato sta se povezali Anja Jaušovec iz okolice Gornje Radgone in Maša Leš iz Lenarta se odpravili na skupno podjetniško pot. »Vsaka od naju je na svojem področju ugotavljala, kje je primanjkljaj. Sama sem pri obravnavi stranke samo z vidika gibanja videla, da potrebujem podporo, zato sem se vedno povezovala z zunanjimi sodelavci, vedno sem stranke pošiljala še drugam. Maša pa je potrebovala podporo z vadbo. Ugotovili sva, da bi bila to idealna kombinacija, zato sva se povezali še z drugimi strokovnjaki,« pove Anja Jaušovec, ki že približno pet let dela predvsem na področju kineziologije. V Medimove tako ponujajo celovito obravnavo s področij terapije, kineziologije, terapevtske masaže, prehrane in psihologije. Zaposlenih je šest strokovnjakov, poleg Jaušovčeve in Leševe, ki je absolventka fizioterapije, še diplomirani kineziolog Tadej Verbošt, terapevtska maserja Sabina Marko in Viktor Jagarinec ter magistrica psihologije Amadea Gomboc.

medimove, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Anja Jaušovec in Maša Leš sta vsaka na svojem področju ugotavljali primanjkljaje, zato sta se odločiti, da svoje znanje povežeta.

Izvajajo različne terapije, kot so TECAR, IASTM, elektro terapija, vakuumska terapija in druge, v okviru terapevtskega dela pa izvajajo tudi individualne vadbe. »Vsako stranko, ki pride k nam, najprej diagnosticiramo, ne glede na to, ali ima bolečine ali jih nima. Pregledamo telesno držo, mobilnost, zmogljivost in potem presodimo, ali je posameznik za rehabilitacijo ali za preventivo,« pove Jaušovčeva. Tudi preventivna vadba je individualno prilagojena, ne glede na to, ali gre za trening v skupinah. To pomeni, da ima vsak posameznik na začetku vadbe, med ogrevanjem, svoje individualne vaje, da lahko kar najbolje pripravi telo za nadaljevanje vadbe. Za vadbo, ki poteka individualno ali v manjših skupinah do pet oseb, so uredili tudi telovadnico. Oprema v telovadnici je lesena, da je vzdušje bolj domače, pravi Jaušovčeva. »Želimo si predvsem, da se stranke tu dobro počutijo, se sprostijo. Ravno zato imamo tudi del umiritve, kjer vključujemo psihologinjo, ki izvaja pogovorne terapije za osebnostno rast, reiki terapijo, različne delavnice in access bars tretmaje. Gre za tretmaje, s katerimi resetiramo možganske valove oz. možganske valove pripeljemo do theta stanja, kar je znano kot samozdravljenje telesa.« Doda, da je za kakovostno obravnavo treba zajeti vse vidike, saj so bolečine velikokrat tudi psihosomatskega izvora.

medimove, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Oprema v telovadnici je lesena, da je vzdušje bolj domače.

Stranke so že začeli vpisovati, vadbe pa izvajajo že dobra dva tedna. Stranke so, pravi Anja Jaušovec, navdušene nad konceptom, všeč jim je, da četudi trenirajo v majhnih skupinah, je vadba individualizirana. Nekaj strank imajo tudi iz Avstrije. »Zelo sem vesela, da lahko s centrom doprinesemo k lokalni skupnosti, da imajo vse na enem mestu in da ni potrebe po neki vožnji več kilometrov stran, ker ko so prisotne bolečine, je lahko tudi to težava.«

Pomembno je izobraževanje

Veliko povpraševanja je predvsem zaradi bolečin v križu, poudarek želijo zato dati preventivi za zdravje hrbtenice. »Tudi čedalje več mladih se zaveda pomena skrbi za zdravo hrbtenico. V zadnjih letih opažamo porast tovrstnih težav ravno v tej skupini. Pred leti tega ni bilo, zdaj pa nekateri že pri 15 letih tožijo zaradi bolečin v hrbtenici,« pove Maša Leš. Največ njihovih strank je sicer iz srednje, delovne populacije, ki je najbolj podvržena stresu, poleg tega je večina delovnih mest sedečih, kar povzroča zelo slabo telesno držo, kasneje pa težave z vratno in prsno hrbtenico ter ledvenim delom.

medimove, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
V Medimove deluje šest strokovnjakov: (od leve) Amadea Gomboc, Maša Leš, Sabina Marko, Anja Jaušovec in Tadej Verbošt (manjka Viktor Jagarinec).

Leševa se je za delo fizioterapevtke odločila, ker je deset let trenirala profesionalno plavanje, imela je kar nekaj poškodb, zato se je tudi seznanila z delom fizioterapevtov. »Hkrati me od nekdaj veseli delo z ljudmi. To je potem idealna kombinacija – da se ukvarjaš z ljudmi in jim hkrati pomagaš,« pove. Doda, da sta se z Anjo povezali, ker sta obe mnenja, da se gibanje in fizioterapija lepo dopolnjujeta in brez enega ni drugega. »Sploh pri fizioterapiji je gibanje izjemnega pomena, predvsem pri rehabilitacijah.« Pri vadbi mora biti prisoten strokovnjak, saj je zelo pomembno, da se vaje izvajajo kontrolirano, da je izvedba pravilna, ker lahko z nepravilno izvedbo naredimo več škode kot koristi. Enkrat mesečno bodo v centru izvajali tudi različne delavnice oziroma predavanja. »Edukacija je zelo pomembna, da ljudje začnejo malo spreminjati miselnost, čeprav se mi zdi, da se je ta v zadnjih letih že precej spremenila in da ljudje dajejo večji pomen skrbi za zdravje,« pravi Leševa.

Z Jaušovčevo sta center vzpostavljali dobro leto, da sta začrtali vizijo, poslanstvo in povezali vse strokovnjake, da so se energijsko med seboj začutili. »Vedno pravim, da en sam ne more vedeti toliko, kot lahko ve tim strokovnjakov. Na ta način lahko dvignemo kakovost storitve na višji nivo,« podčrta Anja Jaušovec.

medimove, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Izvajajo različne terapije, kot so TECAR, IASTM, elektro terapija, vakuumska terapija in druge, v okviru terapevtskega dela pa izvajajo tudi individualne vadbe.

medimove gornja-radgona