vestnik

Mednarodni dan miru: ob 18. uri zvonenje v spomin in opomin

Maja Hajdinjak, 21. 9. 2018
Ali Jarekji/REUTERS
Kofi Anan.
Aktualno

Danes obeležujemo mednarodni dan miru, ki je tokrat posvečen splošni deklaraciji človekovih pravic. Letos namreč mineva 70 let od njene potrditve na Generalni skupščini Združenih narodov (GS ZN). Različne prireditve od dnevu miru bodo tudi v Sloveniji.

Splošna deklaracija je temeljni dokument v zgodovini človekovih pravic. Deklaracija, ki so jo oblikovali predstavniki držav z različnimi pravnimi in kulturnimi ozadji iz vseh regij sveta, je bila sprejeta 10. decembra 1948 na GS ZN v Parizu.


"Vsakdo ima pravico do življenja, prostosti in osebne varnosti," se glasi tretji člen deklaracije. Ti elementi predstavljajo temelj za svobodo, pravičnost in mir na svetu, so navedli ZN. V dokumentu sicer ni zapisana "pravica do miru".

"Čas je, da jo vsi začnejo spoštovati"

"Čas je, da vsi narodi in vsi ljudje začnejo spoštovati splošno deklaracijo človekovih pravic, ki priznava dostojanstvo ter enake in neodtujljive pravice vseh pripadnikov človeške rase," je, kot poroča spletni portal siol.net, povedal generalni sekretar ZNAntonio Guterrespred mednarodnim dnevom miru, ki poteka pod geslom "Pravica do miru – Splošna deklaracija o človekovih pravicah pri 70".


Osrednja slovesnost ZN bo danes potekala na sedežu v New Yorku, kjer se bodo pozneje s posebno slovesnostjo spomnili tudi nekdanjega generalnega sekretarja ZNKofija Annana, ki je umrl 18. avgusta v starosti 80 let.

image
Kofi Anan.Ali Jarekji/REUTERS

Z zvonjenjem obeležili 100. obletnico konca prve svetovne vojne

Po vsej Evropi, tudi v Sloveniji, bodo drevi ob mednarodnem dnevu miru ob 18. uri za 15 minut zazvonili številni zvonovi, s čimer bodo obeležili 100. obletnico konca prve svetovne vojne ter začetka 30-letne vojne leta 1618.


S tem želijo vse prebivalce Evrope pozvati, da se grozote vojn ne bi več ponovile in da bi se zavedali, kako dragocena dobrina je mir, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference, ki bo sodelovala v pobudi.


Mednarodni dan bodo z različnimi slovesnostmi zaznamovali tudi v več krajih po Sloveniji. V soboto bo na Cerju potekala slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril premierMarjan Šarec. Pod pokroviteljstvom predsednika republikeBoruta Pahorjapa bo že danes na Cerju potekalo Vseslovensko srečanje Unesco šol, na katerem pričakujejo 600 dijakov.
V Ljubljani bo potekal osrednji dogodek svetovne kampanje ob mednarodnem dnevu miru z imenom Spanje za mir, pripravili pa bodo tudi pohod za mir. V Slovenj Gradcu, ki ima naziv mesto glasnik miru, bodo pripravili prireditev 20. mirovniški festival in 11. festival drugačnosti, ki bosta potekala pod skupnim geslom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.

Pixabay
Fotografija je simbolična. 
mednarodni dan miru kofi anan