vestnik

Mercator očitno ni več najboljši sosed

Timotej Milanov, 6. 11. 2018
Nataša Juhnov
Območje nekdanjega Potrošnika še vedno propada.
Aktualno

O novem trgovskem središču ni ne duha ne sluha

Območje bivšega Potrošnika v središču Murske Sobote, ki je v lasti Mercatorja, že več let čaka na ureditev. Pri najboljšem sosedu so že pred leti tam napovedali gradnjo novega trgovskega središča, ki naj bi se v celoti raztezalo na več kot 20 tisoč kvadratnih metrih površine. V mestni upravi pojasnjujejo, da je na pobudo Mercatorja občina že leta 2010 izvedla postopek izdelave prostorskega akta za gradnjo velikega trgovskega centra s podzemnim parkiriščem in prometne ureditve v okoliških ulicah. Leta 2015 je Mercator napovedal, da bo zgradil nekoliko manjši trgovski kompleks z bistveno manjšim parkiriščem. Predstavniki družbe in občine so takrat opravili več sestankov.


9f3df886eef5e2d07d4201d34f73be36
Nataša Juhnov
O novem trgovskem središču ni ne duha ne sluha.


Po dogovoru bi morali zgraditi tudi krožišče v križanju Ulice arhitekta Novaka in Gregorčičeve ulice, a ga še vedno ni. »Mercator je od takrat več let obljubljal, da bo vsak čas začel graditi. Veliko razgovorov je s pristojnimi opravil tudi župan. Na koncu ni gradnje in ne informacij, kaj bodo počeli s parcelo. Žal občina nima neposrednega vpliva na investitorje oziroma drugih mehanizmov, s katerimi bi jih lahko prisilili, da pričnejo in izvedejo načrtovane objekte,« med drugim pravijo v vodstvu mestne občine. V Mercatorju pojasnjujejo, da prodajajo zemljišča na omenjeni lokaciji primernemu investitorju, ki bo tam zgradil objekt, v katerem bo tudi Mercatorjeva trgovina.


a9155b3f10120099ea2868962914a9f2
MOMS
Izsek iz projektne dokumentacije - prikaz krožišča Ulica arhitekta Novaka – Gregorčičeva.

Občina ne bo več čakala, gradili bodo sami

Na občini so se odločili, da gradnje trgovskega središča in posledične vzpostavitve novih prometnih ureditev, ki bi jih moral financirati investitor, ne bodo več čakali. Novo prometno ureditev bodo izvedli sami v okviru evropskega projekta ureditve kolesarskih povezav, ki bo sofinanciran s pomočjo sredstev mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Kot pojasnijo, so v to operacijo zajete tudi kolesarske povezave po Gregorčičevi in Slomškovi ulici, hkrati pa je občina delno upravičena do sofinanciranja tudi v primeru preureditve cest, tako da bodo te kolesarje varno vodile skozi križišča. Tako bodo uredili krožišče v križanju Ulice arhitekta Novaka in Gregorčičeve ulice ter preuredili križišče Slovenske in Slomškove ulice. »Vsa dokumentacija je že izdelana, z investicijami v prenovo omenjenih prometnih ureditev pa bo občina pričela v pomladnih mesecih leta 2019.«
MURSKA SOBOTA mercator