vestnik

Mestna občina na vrhu po številu novih okužb, sledita Ljutomer in Lendava

Vestnik, 27. 11. 2020
Jure Zauneker
Največ okužb je bilo spet v Murski Soboti.
Aktualno

Vladni govorec je na dopoldanski novinarski konferenci predstavil epidemiološke razmere.

Regije v vzhodnem delu države ostajajo tiste, ki imajo najvišjo štirinajstdnevno incidenco okužb. Še vedno rastejo primeri v domovih za starejše, prav tako je še vedno velik pritisk na bolnišnice, je poudaril vladni govorec. Dejal je, da so v Murski Soboti v četrtek potrdili 26 novih okužb, v Ljutomer 13, Lendavi 12 in v Beltincih 9. 

Kot je še povedal, je v domovih za starejše ozdravelo 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Na drugi strani so nove okužbe potrdili pri 57 zaposlenih in pri 143 stanovalcih. Največji porast primerov koronavirusa so beležili v DSO Ljubljana Moste Polje, Domu Danice Vogrinec Maribor, DSO Krško in DSO Impoljca, enota Brežice. 

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo inšpekcijskih organov v obdobju med 16. in 22. novembrom. Opravljenih je bilo 2254 nadzorov, organi pa so izrekli 35 prekrškovnih sankcij v višini 28.800 evrov, 246 opozoril in 77 upravnih ukrepov. 

deana potza
Youtube
Deana Potza

V omenjenem obdobju je zdravstveni inšpektorat prejel tudi 88 prijav o kršitvah. Potza je pojasnila, da jih je bilo največ v gostinstvu, gradbeništvu in trgovini. Opravljenih je bilo 1338 nadzorov, inšpektorji pa so izrekli 27 prekrškovnih sankcij v višini 14.800 evrov, 170 opozoril in 3 upravne ukrepe. V gostinstvu so opravili 198 nadzorov, izrekli so tri prekrškovne sankcije v vrednosti 6400 evrov, izdali pa še dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah so opravili 197 nadzorov, izrečena pa je bila ena prekrškovna sankcija v vrednosti 400 evrov. Neskladnosti pa niso zaznali v drugih storitvenih dejavnostih. 

Vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič je pojasnil, da policisti redno preverjajo prijave obratovanje gostinskih lokalov. Posamezni primeri kršitev so si podobni, gostje se navadno skušajo z lastniki potuhniti. Nedavno so v Ljubljani v manjšem skladišču našli 13 gostov lokala, blizu Ljubljane pa so tudi ugotovili, da je gostinec omogočil praznovanje, kjer naj bi se na začetku nahajalo 25 ljudi. 

koronavirus slovenija epidemiološke-razmere