vestnik

Mestu se obeta novo trgovsko središče

Timotej Milanov, 21. 12. 2020
Jure Zauneker
Zemljišče v Črnelavcih
Aktualno

Formalni investitor in Eurospin ostajata skrivnostna – Širil se bo tudi Maximus

Na zahodni strani Murske Sobote bi lahko v ne tako oddaljeni prihodnosti prišlo do živahnega razvoja trgovske dejavnosti. Tako bi lahko sklepali iz sproženih postopkov za sprejetje občinskih prostorskih načrtov, čeprav pobudniki oziroma njihovi predstavniki svojih načrtov za zdaj ne razkrivajo oziroma pojasnjujejo, da jih še ni.


Najprej je bil sprožen postopek za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za tako imenovano območje SO 91 med razbremenilnim kanalom Ledave in objektom Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota. Na tem 5,1 hektarja velikem območju so trenutno njive, večinska lastnica največjega zemljišča na predvidenem območju gradnje pa je Edita Toplak Benko, soproga znanega univerzitetnega profesorja in politika Ludvika Toplaka.


Kot je razvidno iz objavljene dokumentacije, načrt predvideva gradnjo petih objektov. Uradno je kot investitor v dokumentih za sprejetje OPPN navedena mariborska odvetniška družba Vesenjak. Odvetnik Slavko Vesenjak pravi, da v tem trenutku načrtov stranke, ki jo zastopajo, še ne morajo razkriti. Pravi le, da mora biti za začetek projekta izpolnjenih še več pogojev in da gradnje še ni mogoče pričakovati v kratkem. Tako za zdaj ni znano, ali bo investitor družina Toplak-Benko in bo zgrajene objekte dajala v najem ali pa je za načrtom kakšen drug investitor, ki bi od njih odkupil zemljišče in sam razvijal to območje.

murska-sobota, zemljišče-v-črnelavcih
Jure Zauneker
Večinska lastnica največjega zemljišča na predvidenem območju gradnje pa je Edita Toplak Benko, soproga znanega univerzitetnega profesorja in politika Ludvika Toplaka.

Po neformalnih informacijah, ki krožijo v javnosti, naj bi hotela tam odpreti novo trgovino italijanska diskontna veriga Eurospin, ki eno v Murski Soboti že ima v trgovskem središču na drugi strani mesta. V Eurospinu so nam glede tega odgovorili: »Ker še ne vemo, ali bi v Murski Soboti imeli še eno dodatno poslovno enoto, vam žal z večjim številom informacij v tem trenutku ne moremo postreči.« 
Poteka tudi postopek javne razgrnitve dopolnjenega odloka o zazidalnem načrtu za območje na drugi strani ceste, gre za načrtovano širitev trgovskega središča Maximus, o kateri smo že pisali. Tam želijo zgraditi prizidek na zahodni strani objekta. Investitor je družba Dobel, katere direktor Iztok Polanič vnovič pojasnjuje, da za zdaj za tem še ni konkretnih načrtov, temveč želijo imeti vse pripravljeno za možnost širitve, če bi se pojavil potencialni investitor. Ob tem še poudarja: »Kot investitor pa ugotavljamo, da sprejemanje prostorskih načrtov po novi zakonodaji ne gre nič hitreje, kot je šlo po stari, ravno nasprotno.«

Mura išče igrišča 
Na območju nedaleč od načrtovanega trgovskega središča išče prostor za širitev tudi Nogometna šola Mura, ki naj bi v bližini raziskovalne geotermalne vrtine načrtovala ureditev igrišča za trening. Omenjeno zemljišče je v lasti mestne občine, medtem ko so okoliška zemljišča v zasebni lasti. Predsednik kluba Robert Kuzmič pojasnjuje, da je to samo še ideja in da je to območje samo ena od več možnosti, ki jih preučujejo. Kot je znano, si v klubu že dlje časa prizadevajo za ureditev ustreznih površin za treninge. V vsakem primeru, pravi, projekta ne bodo izvajali sami, saj za to nimajo denarja, torej bi prišla v poštev samo izvedba v sodelovanju z občino ali zasebnim poslovnim partnerjem.

trgovski-center murska-sobota maximus