vestnik

Miklošičevo priznanje se obeta tudi talentiranemu igralcu, sicer sinu občinske svetnice in vodje JSKD Ljutomer

Rok Šavel, 17. 3. 2023
Arhiv Bernard Rebernik
Kader iz filma Brata med mrtvimi, ki ga je Bernard Rebernik, kateremu se nasmiha Miklošičevo priznanje za leto 2023, posnel leta 2020.
Aktualno

Na današnji seji ljutomerskega občinskega sveta imajo svetniki na mizi predlog sklepa o podelitvi Miklošičeve nagrade in priznanj za leto 2023.

Kot izhaja iz gradiva, ki ga bodo obravnavali ljutomerski svetniki na današnji seji, na kateri je sicer osrednja točka sprejem dopolnjenega predloga proračuna za letošnje leto v drugem branju, bo občinski svet odločal tudi o predlogih za podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj. Komisija za priznanja tako predlaga, da se Miklošičeva nagrada podeli Ženskemu pevskemu zboru Društva upokojencev Ljutomer za 40 let izjemno uspešnega delovanja na področju vokalne glasbe. Nagrajenec bo dobil finančno nagrado v višini ene povprečne plače za preteklo leto - ta je znašala lani 2023,92 evra bruto.


Odpadel en predlog za nagrado in trije predlogi za priznanje


Miklošičeva priznanja bodo v skladu z odlokom in na predlog Komisije za priznanja podelili tri, in sicer Tatjani Mihorič za tvorno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture, Ivanki Marko za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na likovnem področju ter Bernardu Reberniku za uspešno delovanje na gledališkem in filmskem področju. Na javni razpis za podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj na področju kulture v ljutomerski občini za leto 2023, ki je bil odprt med 15. novembrom in 15. decembrom lani, je sicer prispelo več predlogov. Poleg Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ljutomer, ki ga je predlagalo Društvo upokojencev Ljutomer, je bil za podelitev nagrade predlagan še Janko Slavič, in sicer s strani Kasaškega kluba, Branka Kristla, ljutomerske krajevne skupnosti in celo županje Olge Karba. Za podelitev priznanja pa je Komisija za priznanja prejela šest predlogov. Poleg izbranih so bili predlagani še Milan Hunjadi s strani Kluba prleških babic, Petja Kolenko s strani Martine Kolenko in Beročka (Selma Fanov/Marinka Prelog) s strani Zavoda Herbija Prlekija Ljutomer, Kulturnega društva Orfej, Društva Oktet Arion in TKD Babinci.

Med tistimi, ki jih je za podelitev priznanja izbrala Komisija za priznanja, pozornost pritegne mladi talentirani igralec Bernard Rebernik, rojen leta 1998. Kot smo namreč izvedeli, je bil Rebernik nedavno izbran tudi za vodenje Mladinsko kulturnega centra Ljutomer. Slednji je svoja vrata po obnovi prostorov na Prešernovi 8 v središču Ljutomera odprl lanskega junija. Za projekt Prleški kulturni, mladinski in informativni center je ljutomerska občina skupaj s partnerjem KTD Festival Ljutomer leta 2021 pridobila evropska sredstva v višini dobrih 38 tisoč evrov, skupna vrednost projekta pa je znašala dobrih 72 tisoč evrov. MKC Ljutomer sicer, kot je moč razbrati, ni organiziran kot samostojen zavod/pravni subjekt.

56277a67ede526ab8c47837ada65817c
Nataša Juhnov
Mira Rebernik Žižek, sicer vodja območne izpostave JSKD Ljutomer, je tudi ljutomerska občinska svetnica in predsednica Komisije za priznanja.

Bodoči prejemnik Miklošičevega priznanja je tudi sin ljutomerske občinske svetnice Mire Rebernik Žižek, ki je v 21-članskem občinskem svetu, v katerem ima županjina svetniška skupina 10 svetnikov in ji do večine manjka en glas, edina svetnica na listi Nove Slovenije. Rebernik Žižkova, ki je sicer vodja ljutomerske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je tudi predsednica Komisije za priznanja, ki je izglasovala predloge občinskemu svetu za podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj, in članica Kulturnega društva 2020 Ljutomer, ki je bilo predlagatelj za Bernarda Rebernika.

miklošičeva-priznanja-in-nagrade občina-ljutomer občinski-svet-ljutomer mira-rebernik-žižek bernard-rebernik