vestnik

Mladi podjetniki: Moja ideja, moja prihodnost

Vida Toš, 24. 4. 2018
Aleš Cipot
Festival socialnega podjetništva.
Aktualno

V RIS Rakičan se s Festivalom socialnega podjetništva zaključuje projekt, v katerem so pod okriljem Erasmus+ sodelovali s partnerji iz Italije in Francije.

Z mednarodno konferenco, okroglo mizo in s socialnopodjetniško tržnico se v Dvorcu RIS Rakičan zaključuje eno leto trajajoč projekt Erasmus+, v katerem je RIS Rakičan sodeloval z italijanskim partnerjem Cesie in francoskim Adice. Današnji dogodek, ki so ga poimenovali Festival socialnega podjetništva, je tako zaključni dogodek projekta z naslovom Moja ideja, moja prihodnost: spodbujanje socialnega podjetništva na podeželju.


f21946a3e9430c651437bb3d5f665701
Aleš Cipot
Prišli so tudi partnerji iz Italije in Francije.


Namen projekta je bil med mladimi promovirati podjetništvo in socialno podjetništvo, s tem pa izboljšati položaj mladih na podeželju.Spodbujanje mladih pri razvoju idej in prvih korakih v socialno podjetništvo je namreč lahko, so prepričani avtorji projekta, učinkovit pristop za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi ter ustvarjanju novih zaposlitev ne le na regionalni, temveč tudi na nacionalni in evropski ravni. V okviru tega so oblikovali t. i. "živi" in pa "spletni laboratorij", v katerem so si mladi lahko nabrali prva mnenja, izmenjali izkušnje in potešili svojo radovednost. Dva oprijemljiva produkta, ki sta nastala v projektu, pa sta priročnik za mlade socialne podjetnike in pa spletna aplikacija, namenjena prav njim. V priročniku so opisane osnovne stvari, kot je definicija socialnega podjetništva, vsebuje SWOT analizo – torej so opisaneprednosti, slabosti, priložnosti ter nevarnosti, ki mladim pomagajo pri strateških odločitvah, kam točno usmeriti poslovanje, katere programe opustiti ali ojačati. V priročniku so opisani tudi primeri dobre prakse, napisan pa je v slovenskem in angleškem jeziku. Kot rečeno so ustvarili tudi spletno aplikacijo infacebook stran z obema imenoma: Moja ideja, moja prihodnost ter My idea, my future.

e5158abf731bc6aae3f5a27131dec439
Aleš Cipot
Festival socialnega podjetništva.


Osrednji del dogodka je okrogla miza z naslovom Priložnosti, izzivi in pasti socialnega podjetništva na podeželju, ki se je je udeležil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Tadej Slapnik, Karmen Pažek sFakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ter dva človeka prakse – Lea Cipot, ustanoviteljica socialnega podjetja Zavod Korak naprej, ter Goran Miloševič, direktor Eko-socialne kmetije Korenika.

cfcdecd6789e8ccf6c852c92a2aa2beb
Aleš Cipot
Festival socialnega podjetništva.


Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

Ris Rakičan Festival socialnega podjetništva Moja ideja, moja prihodnost