vestnik

Modularne bivalne enote bodo po Švici in Nemčiji izdelovali tudi v Prekmurju 

Majda Horvat, 23. 8. 2018
Majda Horvat
Proizvodnjo modularnih bivalnih enot v Veliki Polani bodo zagnali v prostorih nekdanjega podjetja LKC.
Aktualno

Skupina Robin prihaja v Prekmurje. Proizvodnjo v Veliki Polani bodo zagnali še letos in na novo zaposlili najprej štiri delavce.

Skupina Robin, ki se ukvarja z izdelovanjem modularnih bivalnih enot, bo še letos zagnala proizvodnjo v prostorih nekdanjega podjetja LKC v Veliki Polani, že zdaj pa jo ima v lastnih prostorih v Boračevi pri Radencih in Slivnici pri Mariboru. »Ker je večina zaposlenih že zdaj iz Prekmurja, smo se odločili, da poiščemo nove poslovne in proizvodne prostore v Prekmurju. S tem zadržimo kader, ki je že zdaj temelj razvoja in kakovosti naše proizvodnje,« je razloge za prihod v Veliko Polano pojasnil Stojan Špitalar, direktor družbe.


8fb2be49fa97f5362105ea9f79e62a7b
Nataša Juhnov
Direktor Skupine Robin Stojan Špitalar pravi, da so močni tako na tujem kot domačem trgu.


Po prenosu tehnologije in z zagonom proizvodnje na novi lokaciji bodo dodatno zaposlili štiri proizvodne delavce, skladiščnika oziroma vzdrževalca ter administratorja v komerciali, z razširitvijo proizvodnje v sosednjo stavbo pa bodo ustvarili še šest do osem novih zaposlitev različnih poklicev. Z vsemi kooperanti, ki že zdaj sodelujejo s podjetjem pri proizvodnji njihovega bivalnega modula RMB, zaposlujejo več kot 50 ljudi.

6ccd2fa4a11b83b48f110dd29c73b793
Osebni Arhiv
Mobilne enote, kot jih izdelujejo v Boračevi in Slivnici, bodo zdaj še v Veliki Polani.


Skupina Robin je bila ustanovljena leta 2007 z namenom investicijskega vzdrževanja in gradnje za trg, po večletni gradnji za industrijo in kmetijstvo pa so začeli razvijati modularno gradnjo ter leta 2010 izdelali prototip bivalnega modula. Ta izdelek še ni bil primeren za redno proizvodnjo, zato so ga izpopolnjevali in potem maja 2013 izdelali prvi modul RMB za bivanje v velikosti 43 kvadratnih metrov. Prodajati so ga začeli v Avstriji, zato so leta 2013 ustanovili hčerinsko podjetje za trženje. Istega leta so postavili tudi prvo vzorčno hišo na Dunaju, na tem trgu pa uspešno nastopajo z blagovno znamko RMB. »Ker smo v letu 2017 postavili svoj prvi objekt v Nemčiji, letos pa še v Švici, potrebujemo za povečano proizvodnjo tudi večje proizvodne prostore in zmogljivosti,« je povedal Špitalar.


Podjetje torej že ima vzorčne objekte in lastno distribucijsko mrežo za prodajo v tujini, prav tako pa tudi svoje zaposlene, ki so vključeni v ustvarjalni proces ter inovativne rešitve na področju modularne gradnje. Bivalni moduli so plod lastnega razvoja in tehnologije ter narejeni na poseben način s kombinacijo lesa in kovine.

a213c6d374743d8b57f4575129442eac
Nataša Juhnov
Po tem, ko so lani postavili svoj prvi objekt v Nemčiji, letos pa še v Švici, zdaj potrebujejo za povečano proizvodnjo tudi večje proizvodne prostore in zmogljivosti.

»Materiali, ki jih vgrajujemo, so ekološki in reciklažni,« poudarja Špitalar. Pri proizvodnji ne uporabljajo tako imenovanih mokrih tehnologij, ampak le suhomontažno gradnjo in lahko kovinsko obdelavo, torej varjenje. Kovinski deli so vroče cinkani, s tem da se cinkanje opravlja v Avstriji, les je lepljen, izolacija je lesna volna, fasadne obloge pa so lesene in obložene s cementnimi vlaknenimi ploščami. Prav zato pri izvedbi sodelujejo s številnimi kooperanti, in sicer s stavbnimi kleparji, strojnimi in elektro inštalaterji, pleskarji in keramičarji.

skupina robin stojan špitalar Velika Polana rmb