vestnik

Mura: Prva liga, tu smo!

Tomo Köleš, 13. 5. 2018
Aleš Cipot
Aktualno

Matic Maruško začel izstrelitev v prvoligaško orbito, dokončal pa jo je Žiga Kous - Zmaga s 3 : 0 (2 : 0) proti Taboru prinesla naslov prvaka druge lige in neulovljivih devet točk prednosti dva kroga pred koncem

Mura - Tabor Sežana 3 : 0 (2 : 0)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 1200 gledalcev, sodnik: Aleksandar Matković (Ravne na Koroškem).

Strelca: 1 : 0 Maruško (3), 2 : 0 Maruško (23), 3 : 0 Kous (85).

Rumeni kartoni: Lorbek; Frelih, Vidaković, Škerjanc, Stančič.

Želja je postala resničnost. Mura je v 28. krogu druge lige s suvereno zmago s 3 : 0 (2 : 0) proti sežanskemu Taboru že tri kroge pred koncem tudi teoretično dokončno potrdila naslov prvaka in uvrstitev v prvo ligo.
Že takoj se je čutilo posebno vzdušje, občutek, da se bo zgodilo nekaj velikega. Ne samo navijači na severni tribuni, najzvestejši pristaši črno-belih, ampak tudi privrženci Mure na južni tribuni soboškega stadiona Fazanerija so bili še posebej razpoloženi, dosti bolj kot običajno. In enako so že od prve minute delovali tudi nogometaši Mure, pri katerih ni bilo čutiti nobene treme ali nervoze zaradi pomembne tekme.
Prav nasprotno, začelo se je sanjsko. Že v 3. minuti je Nino Kouter v napadu na desni strani ob gol-avt liniji odlično odvzel žogo in jo podal na drugo vratnico, kjer jo je z diagonalnim strelom v mrežo spravil Matic Maruško.


Po zadetku Mure so imeli kar tri lepe priložnosti nogometaši Tabora, ki kljub porazu z igro niso razočarali in so pokazali, zakaj so na lestvici na zelo solidnem šestem mestu. Ravno ko se je zdelo, da so Sežanci skoraj povsem prevzeli pobudo, je Mura, ki si je priborila žogo, izvedla bliskovito akcijo v 23. minuti. Amadej Maroša si je s sijajno finto priboril prostor za natančno podajo do Maruška, ta pa je hladnokrvno še drugič premagal vratarja gostov Ariana Renerja. Izid 2 : 0 je za večino na stadionu že pomenil, da se uresničujejo njihove sanje. Junak tekme, Matic Maruško, bi lahko dosegel še hat-trick, saj je njegov strel v 41. minuti zaustavila vratnica.


Okvir vrat je v 55. minuti po strelu z glavo zatresel tudi Marko Bačanin, in to v obdobju, ko sodnik Matković iz Raven na Koroškem dolgo časa ni hotel spustiti nazaj v igro igralca Mure Luko Bobičanca zaradi strganega dresa. Matković je morda malce pretiraval še v 73. minuti, ko je dosodil dvomljivo enajstmetrovko v korist črno-belih zaradi domnevnega prekrška Davorja Škerjanca nad Kouterjem, čeprav je resnici na ljubo igralec Mure bolj padel prek žoge in so še domači navijači zmajevali z glavo ob dosojeni najstrožji kazni. A soboškemu kapetanu Alenu Kozarju, ki je v Sežani jeseni ravno iz enajstmetrovke odločil srečanje med tema dvema nasprotnikoma, je strel z bele pike tokrat Rener ubranil. Nogometaše Mure to ni zmedlo, saj so nadaljevali z napadi do 85. minute, ko je po podaji Žana Karničnika in preskočeni žogi Roka Sirka tretji zadetek za domače s strelom v bližnji kot dosegel Žiga Kous.


Do zaključnega sodniškega žvižga je bila samo še formalnost, nato pa se je začelo slavje. Kljub redarski službi so navijači Mure pritekli na igrišče in se veselili skupaj s svojimi ljubljenci.


"Občutek je fenomenalen, v prvi ligi smo. Ampak zato smo trdo delali iz kroga v kroga in sedaj povsem zasluženo slavimo," je takoj po tekmi povedal Kous. "Res je krasno, da sem dal dva zadetka, ampak najpomembneje je, da je ekipa zmagala in ustvarila cilj. Za zdaj si tukaj še ne predstavljam Maribora ali Olimpije, ker imamo še dva kroga do konca in bomo v obeh tekmah šli kot vedno na zmago," pa je poudaril Maruško, eden najboljših igralcev Mure v spomladanskem delu. Kakšnega organiziranega slavja v Fazaneriji niso pripravljali, zato pa so navijači s pesmimi in pivom zasedli bližnji točilni pult ali pa po mestu oznanili zmagoslavje s hupanjem avtomobilske troblje. Nogometaši Mure so med tem časom glasno slavili v slačilnici, že po tekmi pa se je dalo videti tudi redkost: nasmejanega trenerja Anteja Šimundžo.



Mura: Šafarić, Boškovič, Kozar kap., Bobičanec (Karničnik, 80), Maruško, Kouter, Kous, Lorbek (Vaš, 86), Maroša (Sirk, 75), Dodlek, Kurbus. Trener. Ante Šimundža.













mura Tabor Sežana 2. SNL uvrstitev prva liga 3 : 0