vestnik

Na Cvenu godejo Cvenski črički

V. T., 17. 6. 2019
arhiv OŠ Cven
Cvenski črički s svojim muziciranjem obujajo najstarejši način igranja na tamburice, to je »Farkaš sistem«. 
Aktualno

Po dolgih letih na Cvenu spet zvenijo tamburice; še bolj razveseljiva vest je, da v rokah otrok in sicer celo v starem, tako imenovanem "Farkaš sistemu".

Po dolgi letih zatišja je na podružnični osnovni šoli Cven v tem šolskem letu spet začela delovati otroška tamburaška skupina, ki šteje enajst tamburašic in tamburašev. Poimenovali so se Cvenski črički.
Mentor mladih tamburašev, ki so na Cven vrnili ljudsko muziiranje, ki je imelo pred desetletji na Cvenu posebno vlogo, je Rafael Pavličič, ki je tudi lastnik instrumentov in jih otrokom posoja.
Vaje, na katerih so instrumente najprej spoznavali, nato pa se, tako za začetek, naučili pet pesmi - s katerimi so se Cvenski črički že štirikrat predstavili javnosti - so imeli v šolskih prostorih, za kar gre zasluga vodji cvenske podružnice, Tanji Trstenjak.
Z mladimi glasbeniki se bo na Cvenu in tudi širše prebujal širši in interes za tamburaštvo, zanimivo je pa še to, da igrajo na star sistem - imenuje se Farkašev strunski sistem, ki je k nam prišel iz Slavonije in so ga v tem delu Prlekije igrali po letu 1880. Danes pa je redek, saj ima pri tovrstnem sistemu tamburica le štiri strune. So pa v Sloveniji in tudi v Pomurju, kjer še tamburaše sploh imajo, ti farkaševe tamburice večinoma zamenjali za šeststrunske inštrumente.
cven Tamburaška skupina Osnovne šole Cven Cvenski črički