vestnik

(VIDEO) Ognjeni zublji: Na Kras tudi 69 pomurskih gasilcev

Vestnik.si, STA, 19. 7. 2022
FB PGD Tešanovci
Odhod pomurskih gasilcev na Kras.
Aktualno

Gasilci v severnoprimorski regiji zaprosili za pomoč pri gašenju požara tudi pomurske gasilce.

Po poročanju STA je zagorelo pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu petkovega požara. Ogenj se je razširil na italijansko stran, kjer pa je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi, poroča uprava za zaščito in reševanje. Požar na površini okoli 200 hektarov trenutno gasi 210 gasilcev iz 58 prostovoljnih in dveh poklicnih gasilskih društev. Na pomoč so jim prišli trije slovenski helikopterji, dva vojaška in policijski, ter vojaško transportno letalo Pilatus PC 5. Dodatno težavo in skrb gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo-Sela na Krasu. Kot so zapisali v regijskem štabu CZ, to pomeni, da so vsi hidranti na tem območju, kjer so se doslej oskrbovale gasilske enote, ostali brez vode.

požar-na-krasu
Nina Kuhar
Požar na Krasu.

Na pomoč so bili poklicani tudi gasilci iz Pomurja. Proti Krasu se se gasilci iz Pomurja napotili ob 3.30 uri iz parkirišča bencinske črpalke OMV in avtocestnega počivališča Grabonoš na pomurski avtocesti A5. Na pomoč se je odpravilo skupaj 17 vozil, in sicer enajst vozil  AC/GVC, s katerimi bodo zagotovili ogromne količine vode, tri vozila GVV 1, eno vozilo GVGP, dve vozili GVM in eno vozilo PV. Kljub kratkemu roku alarmiranja, času dopustov, zagotavljanju požarne varnosti v lokalnih skupnostih, izvedbi olimpijade in težavam z delodajalci, se je na Kras odpravilo 69 pomurskih gasilcev. Poveljnik kontingenta je regijski poveljnik Dušan Utroša, njegov namestnik je Damijan Jaklin, nalogo šoferja poveljnika in tajnika pa opravlja Marjan Zver. Njihov cilj je, da opravijo svojo nalogo ter se živi in zdravi vrnejo v matično regijo. 

kras, gasilci
FB PGD Tešanovci
Odhod pomurskih gasilcev na Kras.

Spomnimo, da se je 243 pomurskih gasilcev odpravilo na pomoč tudi že februarja 2014, ko so pomagali v akciji odpravljanja posledic žleda na Notranjskem. 

požar kras gasilci