vestnik

Na narodnostno mešanem območju se je spet zaiskrilo

Timotej Milanov, 27. 10. 2017
Nataša Juhnov
Ferenc Horvath 
Aktualno

Razprava na družbenem omrežju razgalila bedo domnevno idiličnega sožitja med različnimi narodi v Prekmurju.

"To je javna skrivnost, o kateri nihče ne želi razpravljati," pravi podpredsednik lendavske območne organizacije Socialnih demokratov Alen Dominić. Gre za sovražno nastrojenost posameznih prebivalcev narodnostno mešanega območja v Prekmurju do sodržavljanov drugih narodnosti.
Tokrat se je zaiskrilo zaradi kolumne predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in lendavskega podžupana Ferenca Horvatha v narodnostnem časopisu Nepujsag, v kateri je med drugim izrazil mnenje, da bi morali prekmurski Madžari pridobiti tudi madžarsko državljanstvo in sodelovati na volitvah na Madžarskem. Pridobitev madžarskega državljanstva so zamejskim Madžarom že leta 2010 omogočili madžarski parlamentarci s spremembo zakona o državljanstvu. Čeprav je šlo najprej zgolj za možnost pridobitve simboličnega državljanstva brez volilne pravice, so kasneje tega nadgradili s polnopravnim državljanstvom, prekmurski Madžari pa lahko svoj glas na vsakokratnih madžarskih volitvah oddajo v prostorih madžarskega konzulata v Lendavi.

Horvathov zapis je vznejevoljil Dominića, ki se je na svojem facebook profilu vprašal, kaj je namen take kolumne. Kot je možno razbrati iz njegovega zapisa, se sam ne strinja s tem, da bi diaspora narekovala politično življenje v državi, v kateri ne živi. Ali pa so morda v ozadju težnje po veliki Madžarski pred Trianonsko pogodbo, se sprašuje. Pri tem Dominić poudarja, da gre izključno za njegovo osebno stališče in ne za stališče stranke, ki ji pripada. Pod njegovo objavo, ki je še vedno dostopna na njegovem facebook profilu, se je razvila razprava, v kateri ne manjka očitkov na račun obeh narodnih skupnosti, prisotne pa so tudi izrazite madžarske nacionalistične parole. "Ko se omenja Madžare v Lendavi so takoj opazke … in to že leta," zapiše Peter iz Lendave. "Žal so opazke v Lendavi pogoste na obeh straneh, tako da madžarska skupnost v ničemer ne zaostaja za slovensko," mu odgovarja Emanuel, ki dodaja, da je to izkusil tudi na lastni koži.

Madžar v sončnem in deževnem vremenu

Ob tem se je razvila razprava tudi o tem, ali si lahko državljani izberejo narodnost. "Mislim, da svojo narodnost podeduješ,"zapiše Tomiiz Doline pri Lendavi. "Če se rodi osel v Lipici, verjetno ni lipicanec," podkrepi svoje razmišljanje.
V razpravo se je vključil tudi Horvath, ki zapiše: "Tako slovenska kakor tudi madžarska zakonodaja dovoljujeta dvojno državljanstvo. Moj zapis je bil neke vrste poziv, torej je odločitev vsakega posameznika, ali se odloči za to možnost ali ne." Pri tem pa izpostavi še eno zanimivo dejstvo, Dominića namreč vpraša, zakaj se je njegovo prevajalsko podjetje Preteks prijavilo na razpis Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti za pridobitev nepovratnih sredstev, ki jih je za razvoj gospodarstva na dvojezičnem območju namenila madžarska vlada. "A je bilo kje v razpisu navedeno, da moramo prijavitelji vzeti madžarsko državljanstvo in se udeležiti volitev na Madžarskem," mu vprašanje vrača Dominić, ki ga je Horvathov očitek presenetil.

Dominićevo podjetje je sicer po pritožbi, ko ni bilo izbrano v prvem krogu, v drugem krogu dobilo 6000 evrov za izboljšanje delovnega okolja, konkretno bodo s sredstvi zamenjali dotrajana okna. Tomi naFacebookunato vztraja, da je bil razpis namenjen pomurskim Madžarom. Kot pravi, na razpisu niso strogo preverjali, če so bili prijavitelji madžarske narodnosti, vendar po njegovem mnenju ni pošteno, da se nekateri obnašajo kot kameleoni. "Jaz sem Madžar, ko je sončno, pa tudi ko dežuje,"pravi. Vendar kot ga v debati hitro demantirajo in kot pokaže tudi besedilo razpisa, so bila sredstva namenjena za razvoj malega gospodarstva in turizma na območjih občin, v katerih živi avtohtona madžarska narodna skupnost. Madžarska je v ta namen namenila 1,5 milijona evrov, na razpis pa se je prijavilo 166 prosilcev, ki so si lahko obetali do 20 tisoč evrov v primeru uspešne prijave.
Horvath nato še doda, da s svojim zapisom ni nikogar žalil in da je vedno deloval v duhu sožitja. "Prekmurske Madžare sem samo želel opozoriti na možnost, ki jo imajo, zaradi tega ne bo nihče nič manj slovenski državljan. Mislim, da je v ozadju nekaj drugega," pravi. Na vprašanje, ali je zadeva po njegovem mnenju povezana z bližajočimi se lokalnimi volitvami, Horvath ni želel odgovoriti.
Alen Dominić