vestnik

V poštnih nabiralnikih danes prvi sveženj izračunov dohodnine, sledila bosta še dva

STA, 1. 4. 2020
Ines Baler
V poštnih nabiralnikih so danes nekateri prejeli izračun dohodnine.
Aktualno

Finančna uprava RS (Furs) je včeraj zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Drugi sveženj bo sledil predvidoma konec maja, pozneje kot običajno pa bodo izračune dobili zavezanci z dejavnostjo, a najpozneje do konca junija.

Letos bo razlika od prejšnjih let ta, da bodo v prvem svežnju samo tisti zavezanci, ki imajo vračilo dohodnine ali pa so brez vračila oziroma doplačila. Preveč plačano dohodnino lahko na svojih bančnih računih pričakujejo do 29. maja. Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oziroma so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, ponavadi sledi konec maja.

dohodnina
STA
Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom je letos izjemoma predviden še tretji sveženj.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom je letos izjemoma predviden še tretji sveženj. Tega bo finančna uprava odposlala do konca junija, v njem pa bodo informativni izračuni za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške. Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oziroma preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na bančne račune.

davek, računi, denar, transakcije,
Thinkstock
V prvem svežnju so samo tisti zavezanci, ki imajo vračilo dohodnine ali pa so brez vračila oziroma doplačila.

Furs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.