vestnik

Na trening s prehladom? Lahko, ampak ...

A. N., 15. 11. 2017
Nataša Juhnov
Murska Sobota, prehlad, viroza, alergije Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

S hladnimi dnevi prihajajo sezonska virusna in bakterijska obolenja, ki lahko pošteno zmedejo športno rutino. Če nikakor ne želite zamuditi treninga, je pomembno vedeti, kaj se dogaja s telesom in kaj lahko izberete ter trmasto kljubujete slabemu počutju.

Povsod kihanje, kašljanje, zasluzene dihalne poti in na vrhuncu priprav na najpomembnejšo tekmo leta je tako verjetnost, da podležete prehladu, kateri od viroz ali gripi, praktično neizogibna. Kaj pa trening?
Je res treba?
Med prehladom z blokado dihalnih poti, kihanjem in kašljanjem, a brez povišane temperature, se je popolnoma varno opraviti na vadbo. Anketa iz leta 2003 (Weidner in Schurr), narejena na populaciji z virusnim prehladom, ki sicer ni bila posebej aktivna, je nekatere sodelujoče poslala na trening, medtem ko je druga polovica počivala doma. Rezultat je pokazal, da pri okrevanju ni prišlo do bistvene razlike. Skupina, ki je trenirala, se je celo nekoliko prej rešila nadležnih simptomov prehlada.


Kljub temu previdnostni ukrep
Ko so bolezenski simptomi najizrazitejši, bi morali intenzivnost treninga zmanjšati za 10 do 15 odstotkov ali ga za nekaj dni enostavno zamenjati z manj napornimi. Če tega ne želite, bodite vsaj med ogrevanjem za 15 odstotkov zmernejši. Ob dobrem počutju je lahko trening, kot ste ga načrtovali pred boleznijo.


Vpliv na učinkovitost
Weidner je izvedel še eno študijo - na študentih, ki so po umetno injiciranem virusu opravili preskus zmogljivosti pljuč ter test, sestavljen iz vaj za aerobno zmogljivost. Presenetljivo je, da študija ni pokazala bistvenih razlik med prvo in drugo meritvijo. Zmogljivost pljuč in aerobna kapaciteta sta ostali nespremenjeni. Pravzaprav so anketiranci zaključili, da se je po treningu in topli prhi zamašenost dihalnih poti celo zmanjšala in jim omogočila nekaj ur normalnega dihanja.


Ostanite doma
Zagotovo ste že slišali, da se pri povišani temperaturi dobro preznojite in virus tako izločite iz telesa. Kar je popolnoma napačno! Nikakor se ne smete še dodatno segrevati, saj s tem ogrožate notranje organe. S povišano telesno temperaturo zato ne trenirajte in ne ogrožajte kondicije. Imejte v mislih, da je imunski sistem oslabljen še 20 ur po intenzivni vadbi, zato se bo bakterijska ali virusna bolezen samo še razbohotila ter poslabšala zdravje, treninge pa boste morali preložiti celo za štirinajst dni ali več. Zato: počivajte, okrepite se s hranili in ne skrbite - da bi forma bistveno padla, bi morali mirovati več kot deset dni. Trenirati lahko začnete takoj, ko temperatura pade, počutje pa je dobro in stabilno ves dan. A ne poskušajte vsega, kar ste zamudili, takoj nadoknaditi, še zmeraj ste oslabljeni. Po dveh do treh nizko intenzivnih treningih boste spet v običajni rutini.