vestnik

Odslej si lahko vsak pogleda, kje so poseljena zemljišča

STA, Vestnik, 13. 12. 2021
Niko Časar
Na spletni strani Prostorskega informacijskega sistema si tako lahko vsak pogleda, kje so obstoječa poseljena zemljišča, so danes sporočili z ministrstva.
Aktualno

Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru programa projektov eProstor izvedlo masovni zajem poseljenih zemljišč in podrobnejše dejanske rabe poseljenih zemljišč. Na spletni strani Prostorskega informacijskega sistema si tako lahko vsak pogleda, kje so obstoječa poseljena zemljišča, so danes sporočili z ministrstva.

V prihodnje bodo podatki o poseljenih zemljiščih združeni še s podatki javne cestne in železniške infrastrukture. S tem bodo določena pozidana zemljišča, ki bodo predstavljala strokovno podlago pri določitvi nepozidanih stavbnih zemljišč in v nadaljevanju pri vzpostavitvi evidence stavbnih zemljišč.

lendava, panorama, mesto
Nataša Juhnov
Na lokaciji bo mogoče z uporabo mobilne naprave dobiti vpogled v lastnosti zemljišča (npr. kje poteka vodovod, kanalizacija, električno omrežje).

Kot pojasnjujejo v video posnetku, objavljenem na spletnih straneh ministrstva, bodo nepozidana stavbna zemljišča razvrščena v razvojne stopnje, ki bodo na podlagi različnih meril določala potencial zemljišč. Zemljišče v najvišji razvojni stopnji bo denimo zemljišče, ki bo komunalno opremljeno, katerega meje parcel bodo urejene in za katerega bo skladno s prostorskim aktom mogoče začeti s postopki pridobivanja dovoljenj, potrebnih za gradnjo. Na lokaciji bo mogoče z uporabo mobilne naprave dobiti vpogled v lastnosti zemljišča (npr. kje poteka vodovod, kanalizacija, električno omrežje) in dobiti odgovore na vprašanja, ali in kdaj bo mogoča gradnja na posameznem zemljišču, napovedujejo.

prostor nepremičnine projekt