vestnik

Na zamrznjenih jezerih lahko hitro pride do nesreče. Veste, kaj storiti, če se pod vami udre led?

Vestnik.si, 20. 1. 2022
PGD Sveta Trojica
Gladine nekaterih jezer, tudi po Pomurju, so v teh dneh zamrznile.
Aktualno

Gladine nekaterih jezer, tudi po Pomurju, so v teh dneh zamrznile. Zamrznjene vodne površine bi marsikdo izkoristil za različne oblike rekreacije, vendar to ni vedno varno.

"Zavedati se moramo, da na ledu ni stoodstotne varnosti," poudarjajo na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje in dodajajo, da smo za svojo varnost odgovorni predvsem sami. Upoštevati moramo nekaj pravil, kot so, da na led ne hodimo sami, da o tem, obvestimo bližnje, preverimo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine, na ledeni ploskvi ocenimo debelino in barvo, pregledamo razpoke in poslušamo poke. Prav tako moramo iti na led dobro pripravljeni in opremljeni in se seznaniti z ukrepi v primeru nesreče.

Kaj storiti, če se pod nami vdre led? 

Poskušati moramo ostati mirni in zbrani. Treba je razširiti roke in poklicati na pomoč. "Obrnimo se v smer, od koder smo padli v vodo in skušajmo vreči vrv do najbližje osebe, ki nas lahko izvleče iz vode. Če v bližini ni nikogar, si pomagamo z vpikačem (del varnostne opreme). Ko zlezemo na led, ne vstanimo takoj, temveč se nekajkrat zakotalimo stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno vdre," svetujejo.

led na pločniku2
arhiv
Zavedati se moramo, da na ledu ni stoodstotne varnosti.

Kaj pa, če v vodo pade kdo drug? 

Če se sami pojavite v vlogi reševalca, se ponesrečencu približajte leže. Če pri sebi nimate vrvi, skušajte poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi lahko ponesrečenca izvlekli iz vode. "Ko ponesrečenca izvlečemo iz vode, moramo preprečiti nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, ga preoblecimo v suha oblačila in mu ponudimo topel napitek," velevajo pravila. V hladni vodi je namreč podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več. Takoj pokličite pomoč na številko 112.

ZANIMIVOST

Javni zavod Krajinski park Goričko pa je nedavno delil še en zanimiv posnetek, ki je nastal ob poledenelem jezeru. "Ta kozmični zvok ni laser, ampak se imenuje akustična disperzija. Led se namreč širi in krči, zato poka in ustvarja vibracije. Vibracije neenakomerno prihajajo skozi led in tako slišimo ta nenavaden 'piu-piu'," so zapisali. 

zaledenela-jezera udrtje-ledu