vestnik

Naj dijakinja Meta Štuhec: "Priznanje potrditev, da svoj čas vlagam v prave stvari"

AG, 29. 5. 2018
Aktualno

Dijaška organizacija Slovenije je že osmo leto zapored izbrala Naj dijaka in dijakinjo, ki izstopata tako v šoli kot v družbi. Naj dijakinja je tako postala Meta Štuhec iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, naj dijak pa David Opalič iz 1. gimnazije v Celju. 

Meta Štuhec je uspešna tako v šoli kot zunaj nje. In prav to spudbuja Dijaška organizacija Slovenije, ki že osmo leto zapored izbira dijake, ki odstopajo od povprečja. V vrh se lahko uvrstijo tisti, ki niso člani izvršnih organov političnih strank ali podmladkov, poznajo dijaško problematiko in delovanje Dijaške organizacije Slovenije, biti morajo pripravljeni na resno in odgovorno delo; dodatne točke pa jim prinesejo tudi izkušnje na področju dela z dijaki. Točkuje se splošni učni uspeh, šolske in obšolske aktivnosti, rezultati na tekmovanjih iz znanja ter delovanje na družbenem področju. Slednja kategorija je vredna kar polovico skupne ocene. Strogi kriteriji izluščijo dva najboljša dijaka, ki s svojimi dejavnostmi pokrivajo vsa tri področja.


Vse to je letos izpolnila dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Meta Štuhec, znana po uspehih na debatnih in plesnih tekmovanjih. Na vrhu ji družbo dela še David Opalič iz prve celjske gimnazije.

1880fdc0f428347ab7f4f22dd95f5d42
Arhiv Gfml
Meta Štuhec, naj dijakinja.


Na podelitvi priznanj, ki je potekala v ponedeljek 28. maja v Kampusu v Ljubljani je slavnostna govorka Elvira Šušmelj, generalna direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na ministrstvu, projekt označila za motivacijski in naj dijaka vprašala, če njun dan vsebuje več kot le 24 ur. Med 39 prijavljenimi je tako najbolj prepričala Meta Štuhec. "Priznanje pomeni še eno potrditev, da svoj čas vlagam v prave stvari, obenem pa sem zelo ponosna, da je tak dosežek uspel akterju na družboslovnem in umetniškem področju, ker to ni stalna praksa," je povedala Štuhčeva.
Mentor dijaške skupnosti na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, katere predsednica v letošnjem šolskem letu je Meta, profesor Franc Čuš dodaja: »Dijaška skupnost ima na naši šoli pomembno mesto, dijakom dajemo veliko priložnosti in možnosti izraziti svoje mnenje, zato tudi z veseljem podpiramo to akcijo in ostalo udejstvovanje Dijaške organizacije Slovenije.«

504b82c8eef8bb3b5605f708617d8ab3
Arhiv Gfml
Meta Štuhec, naj dijakinja.


Na Metin dosežek je ponosen tudi njen razrednik, Ludvik Rogan: »Meta je živ dokaz tega, da v srednji šoli niso pomembne zgolj ocene in da se udejstvovanje na številnih področjih izplača. Verjamem, da je za Meto to le eden izmed prvih uspešnih korakov na njeni življenjski poti.«

meta štuhec GFML naj dijakinja naj dijak