vestnik

(Naj... mikro podjetje leta 2021) Naslednji korak bo predstavništvo v Avstriji

Damjana Nemeš, 13. 10. 2022
Vanesa Jaušovec
V podjetju bi si v tem trenutku želeli zaposliti še dva monterja, saj imajo zaradi povpraševanja po storitvah včasih premalo delovnih rok.
Aktualno

Podjetju Glasmetall, ki so ga v času globalne zdravstvene krize ustanovili trije nekdanji sodelavci z dolgoletnimi izkušnjami s področja steklarstva, je po vsega dveh letih delovanja uspel preboj na avstrijski trg

Storitveno in trgovsko podjetje Glasmetall s Krajne, ki se ukvarja s steklarstvom in ključavničarstvom, so leta 2020 z lastnim ustanovitvenim kapitalom zagnali Alen Kerec kot direktor, Sandi Lapi kot prokurist in Goran Titan kot vodja montaže. Nekdanje sodelavce v enem od steklarskih podjetij v Pomurju je globalna zdravstvena kriza opogumila, da so se odločili za samostojno pot in ustanovili podjetje, v katerem strankam prinašajo v dom in poslovne prostore čim več svetlobe. »Ni nam žal in bi to ponovili, čeprav je bilo kar precejšnje tveganje, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. V prejšnji službi, kjer sva bila dva zaposlena dvanajst let, eden pa celo 28 let, smo dali odpoved in začeli svojo zgodbo,« opisuje direktor Alen Kerec.

V podjetju, katerega temeljni prodajni program zajema steklene nadstreške, ograje, vrata in predelne stene, poleg tega pa še zložljive steklene stene, kabine za prhanje, pohodne steklene površine in kuhinjsko steklo, ekipa strokovnjakov tudi s servisnimi storitvami skrbi, da so njihove stranke vedno zadovoljne. »Naše delo se kaže na terenu, kar pomeni, da pridemo do stranke, ki povprašuje po naših storitvah, ter ji s svojim znanjem in izkušnjami omogočimo izpolnitev želja ali rešimo nastali problem. Sami tudi vzamemo vse mere za vgraditev izdelka iz našega prodajnega programa, nato pa ga skonstruiramo in vgradimo. Večino polizdelkov kupimo od naših dobaviteljev, jih nato v delavnici obdelamo, za ključavničarski del pa v celoti poskrbimo sami,« pravi Kerec.

glasmetall, alen-kerec
Vanesa Jaušovec
Storitveno in trgovsko podjetje Glasmetall s Krajne se ukvarja s steklarstvom in ključavničarstvom

Našteto opravljajo v najetih prostorih na Krajni, kjer imajo dve ločeni delavnici z vsemi pripadajočimi stroji in napravami. Za nakup teh so namenili že več kot sto tisoč evrov.



Vlaganje v kader in razvoj

Steklarstvo je zelo specifična dejavnost, zato je pomembno, da jo opravljajo strokovnjaki z različnih področij. V podjetju je zaposlenih šest ljudi. Poleg gradbenika, strojnika in informatika imajo tudi diplomiranega steklarja, na kar so posebej ponosni, saj jih je v tem trenutku v Sloveniji le sedem. »Najbolj so nam na kožo pisani kadri iz različnih smeri strojništva. Ker gre za zelo precizno delo, se lahko napake hitro pripetijo,« pove direktor, ki se zaveda, da sta razvoj podjetja in njegova uspešnost odvisna tudi od vlaganja v kader in njegov razvoj. Zaposleni v podjetju imajo vsi dolgoletne izkušnje, vseskozi pa se učijo tudi od dobaviteljev. »Vsakokrat, ko dobimo nove proizvode, kot so na primer drsna vrata ali kabine za prhanje, ki jih veliko vgrajujemo, nam dobavitelji teh profilov predstavijo tudi način montaže, kar je za nas zelo pomembno.« Motivacija za kakovostno opravljeno delo je tudi plača, zaposleni v Glasmetallu po Kerečevih zagotovilih dobijo nadpovprečno plačo v tej dejavnosti.

glasmetall, alen-kerec
Vanesa Jaušovec
Pomurje je po besedah Alena Kereca na področju steklarstva zelo močno, temu primerna je tudi konkurenca.

V podjetju bi si v tem trenutku želeli zaposliti še dva monterja, saj imajo zaradi povpraševanja po storitvah včasih premalo delovnih rok. »V tem trenutku je žal sposobne monterje z izkušnjami težko najti. Nikakor pa nismo pristaš tega, da bi zaposlovali ljudi iz drugih držav, predvsem zaradi naših strank, ki temu morda niso ali ne bi bile naklonjene.«

Vsak išče tržno nišo


Pomurje je po besedah Alena Kereca na področju steklarstva zelo močno, temu primerna je tudi konkurenca. »Vsak od nas išče svojo tržno nišo. Vemo približno, kje delajo drugi, in se tistega območja izogibamo.« Podjetje Glasmetall posluje s strankami iz celotne Slovenije. Tako s fizičnimi strankami, ki jih potrebujejo zaradi hitrosti obračanja kapitala, kot tudi s podjetji, kar jim na daljši rok omogoča normalno poslovanje. Poleg slovenskega trga svoje storitve ponujajo tudi strankam v Avstriji, kjer želijo v prihodnje odpreti predstavništvo. »V tem trenutku smo že na precej dobri poti, širitev k našim severnim sosedom nam je cilj zaradi bližine, plačilnih pogojev ter razlike v ceni dela, ki ga tam opravimo.«

Poleg tega imajo odprta tudi dva večja projekta na Hrvaškem na otokih Pag in Krk. »Projekti večjega finančnega obsega so pri nas naročila nad dvajset tisoč evri, s projekti nad sto tisoč evri pa ustvarjamo pozitivne finančne razlike ob koncu leta.« Zaradi tovrstnih projektov je bilo tudi njihovo lansko poslovno leto uspešno, pretresla ga ni niti pandemija.

glasmetall, alen-kerec
Vanesa Jaušovec
Storitveno in trgovsko podjetje Glasmetall s Krajne, ki se ukvarja s steklarstvom in ključavničarstvom, so leta 2020 z lastnim ustanovitvenim kapitalom zagnali Alen Kerec kot direktor (na fotografiji), Sandi Lapi kot prokurist in Goran Titan kot vodja montaže.

Pri napovedovanju dolgoročnih načrtov so v podjetju previdni, predvsem zaradi energetske krize in trenutnih razmer na trgu. Upajo, da se jim bo v zastavljenem času oziroma vsaj v enem letu uspelo preseliti na svoje, nato odpreti predstavništvo v Avstriji, šele potem pa bodo lahko razmišljali o širitvi. »Seveda pa ne smemo pozabiti na lokalno okolje, ki nam je dalo največ. Če tega nimaš, nimaš nič, zato skušamo to, kar dobimo iz lokalnega okolja, tja tudi vsaj delno vrniti. Velika motivacija tako meni kot mojim zaposlenim pa je tudi ta naslov, ki je potrditev tega, da delamo dobro,« še pravi Alen Kerec.

Vanesa Jaušovec
V podjetju, katerega temeljni prodajni program zajema steklene nadstreške, ograje, vrata in predelne stene, poleg tega pa še zložljive steklene stene, kabine za prhanje, pohodne steklene površine in kuhinjsko steklo, ekipa strokovnjakov tudi s servisnimi storitvami skrbi, da so njihove stranke vedno zadovoljne.
glasmetall mikro-podjetje-leta ppl Vestnik pgz