vestnik

(Naj... veliko podjetje desetletja) Rast v naslednjih letih je zagotovljena

Rok Šavel, 3. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Družba Elrad Electronics je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo elektronskih sklopov.
Aktualno

V Elradu Electronics kljub krizi polprevodnikov v prihodnost zrejo z optimizmom. Ob rekordnih prihodkih cilj konsolidacija obstoječih trgov in zagon nove tovarne na Filipinih.

Družba Elrad Electronics je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo elektronskih sklopov. Nastala je lani z izločitvijo iz Elrada International, podjetja, ki je bilo ustanovljeno v Gornji Radgoni pred več kot dvajsetimi leti. Danes so prisotni v Srbiji, Mehiki, na Kitajskem in kmalu tudi na Filipinih, kjer z nemškim Stihlom vzpostavljajo novo proizvodno lokacijo. »Kupec, ki pride k nam, lahko pričakuje na vseh lokacijah enak način obravnave in celovito izvedbo projekta,« pravi Boris Štefančič, generalni direktor družbe Elrad Electronics. »Zaradi globalne investicijske dejavnosti je bilo treba imeti krovno podjetje, ki se bo ukvarjalo samo z upravljanjem strategije vseh naših podjetij,« pojasni odločitev za lansko prenovo organizacijske strukture oziroma uvedbo poslovnega modela, ki je sicer po svetu pogosto v uporabi. Celotna skupina šteje danes skoraj 2000 zaposlenih, od tega jih je tako v Gornji Radgoni kot na Kitajskem in v Srbiji okoli 600, v Mehiki, kjer so proizvodnjo začeli zaganjati ravno, ko je udarila pandemija, pa jih je blizu 200. Za strateške odločitve celotne skupine so odgovorni Iztok Lipnik, Scott Faude iz Kone International in John Dreu, ki si delijo 90 odstotkov lastništva. »Vitka odločevalska struktura omogoča hitre odločitve, naravnane na potrebe trenutne situacije,« pripomni Štefančič.

elrad, boris-štefančič, branko-šeruga, gornja-radgona, elrad-international
Vanesa Jaušovec
Družbo Elrad Electronics vodita generalni direktor Boris Štefančič (levo) in tehnični direktor Branko Šeruga (desno).

Najbolj ponosni na priznanja globalnih kupcev

Pri Elradu so od samega začetka delovanja specialisti za električna orodja, v tem segmentu ustvarijo okoli 40 odstotkov vseh prihodkov. Eden od njihovih prvih kupcev je bil nemški proizvajalec orodja Metaboo, potem so tu še drugi težkokategorniki, kot so Bosch, Husqvarna, Sanyo, Gesipa, Panasonic in Samsung. Drugi najpomembnejši segment so vrtna orodja – v zadnjem času tudi baterijsko gnana orodja, kjer so zajeli pomemben kos pogače. Delajo tudi za proizvajalce malih gospodinjskih aparatov, bele tehnike in celo za avtomobilsko industrijo, denimo za Audi in Mercedes. »Globalni kupci so povzročili našo ekspanzijo po svetu, saj so nas vprašali, ali smo jim pripravljeni slediti. Sledile so zaveze in projektni plani, nato pa se je vzpostavila nova proizvodnja,« opiše generalni direktor družbe v Gornji Radgoni. Poleg jasne rasti v vseh letih poslovanja so pri Elradu najbolj ponosni na številna priznanja, ki so jih dobili od svojih kupcev. »S Husqvarno in Stihlom, ki veljata v svetu vrtnega orodja za največjo referenco, rastemo izjemno. V zadnjem desetletju smo postali njihov tako prednostni kot strateški dobavitelj, in če se pri nas kaj zalomi, ustavimo več kot polovico Stihla in Husqvarne v Evropi. To je velika odgovornost,« poudari Štefančič.

elrad, boris-štefančič, branko-šeruga, gornja-radgona, elrad-international
Vanesa Jaušovec
V Gornji Radgoni si kruh služi okoli 550 ljudi, skupno pa skupina zaposluje skoraj 2000 oseb.

V Gornji Radgoni delujejo kot neke vrste globalni »headquarters« skupine Elrad, kjer razvijajo posel za vse svetovne trge, zato je tukaj veliko zelo kakovostnih delovnih mest. Od robotizacije in digitalizacije do projektnega vodenja in tehnične režije. Štefančič priznava, da postaja pridobivanje kvalificiranega kadra vse večji izziv, zato si močno prizadevajo za povečanje privlačnosti za delojemalce. »Ne samo pri višini plače, tudi pri vsem drugem. Ponujamo fleksibilni delovni čas, možnost napredovanja in smo družini prijazno podjetje. Za te stvari moraš imeti posluh in potem lahko lažje računaš na ljudi,« pojasni. Kot dodaja Branko Šeruga, tehnični direktor Elrada Electronics, bližina Avstrije ni bila nikoli prevelika težava, saj odliva kadra, predvsem strokovnega, ni bilo veliko. »Bili so posamični primeri, ampak hitro se je pokazalo, da ni vse zlato, kar se sveti,« slikovito opiše.

Od globalizacije do lokalizacije

Elrad deluje v panogi, ki jo zadnje leto dni močno pesti pomanjkanje polprevodnikov. To doživljajo praktično vsak dan, zato so morali celotno nabavo reorganizirati. Imajo, kot pravi Štefančič, tako imenovane lovce za materialom. Na trgu so se namreč vzpostavili posebni bazeni, kjer se dobi iskani material, ki so ga posamezne organizacije zakupile – seveda po večkratniku cene –, zato so se s kupci morali dogovoriti za jasna pravila igre. »Naše poslovanje je zelo transparentno in vso elektroniko prenašamo do kupca z odprto kalkulacijo – kolikšen je strošek materiala in kolikšen dela. Če pride do velikih cen materialov, se to ne more prenesti nikamor drugam kot po verigi navzgor do samega kupca,« pojasni generalni direktor. Kljub vsemu pa poslovanje ves čas, razen med finančno krizo v letih 2008/2009 in v pandemičnem letu 2020, izrazito raste. »Tudi v letu 2020 bi proizvedli bistveno več, če ne bi bile dobavne poti zaprte,« doda. Letos načrtujejo za več kot 155 milijonov evrov prihodkov, kar je največ doslej. »Pričakujemo celo 10 odstotkov več od načrtovanih številk in naredili bi še več, če bi bil material na voljo v neomejenih količinah, kot je bil do sedaj,« poudari generalni direktor. Prodajne številke in pridobivanje novih projektov jih tako navdajajo z optimizmom, saj nakazujejo, da je tudi v naslednjih letih rast zagotovljena.

elrad, boris-štefančič, branko-šeruga, gornja-radgona, elrad-international
Vanesa Jaušovec
Pri Elradu so od samega začetka delovanja specialisti za električna orodja, v tem segmentu ustvarijo okoli 40 odstotkov vseh prihodkov.

Večja pozornost bo v prihodnje usmerjena na konsolidacijo proizvodnje v Mehiki in zagon tovarne na Filipinih, zaradi trenutne situacije na trgu pa sta v ospredju tudi obvladovanje tveganj in prenova dobavne verige. Kažejo se tudi zametki potreb po obratnem procesu od globalizacije – po lokalizaciji. »Včasih si bil slab dobavitelj, če nisi bil na Kitajskem, zdaj se stvari obračajo,« meni šef gornjeradgonskega Elrada, ki pogovor konča z besedami, da je pred njimi veliko izzivov, a da bodo nevtralizirali negativne vplive in poskušali izvleči največ, kar se da. 

pomursko-podjetje-desetletja veliko-podjetje elrad-electronics