vestnik

Najboljšo bujto repo so skuhali...

Tadeja Lepoša, 15. 10. 2018
Aleš Cipot
Bujta repa
Aktualno

Na 'novem skritem dvorišču' so pripravili že deveti festival kuhanja bujte repe, svoje ekipe so imeli tudi politiki, prvič pa so se v vihtenju kuhalnice pomerili črno-beli. Komu pa je uspelo skuhati najboljšo jed na žlico?  

Na sončno soboto je v središču Murske Sobote, letos prvič na dvorišču hotela Diana, dišalo pa bujti repi. Vsi ljubitelji kuhanja so na svoj način pripravili jed, ki je globoko zasidrana v prekmursko kulinariko. Med dvanajstimi ekipami je tradicionalno jed kuhala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki se je prireditve udeležila že tretjič: »Že lepo zaporedje let se udeležujem dogodka, redno pa kuham tudi bograč. Zelo rada prihajam v Prekmurje, če le najdem čas. Tudi doma pripravim odlično bujto repo, na zadnjih dveh dogodkih smo bili tako visoko, da smo dobili nagrado,« se rada pohvali Bratuškova.


'Svoj kotel' je imel tudi župan Mestne občine Murska Sobota – Aleksander Jevšek, ki je poudaril pomembnost sodelovanja in druženje, sam pa se pri kuhanju drži taščinih nasvetov.


Na drugi strani so letos prvič postavili svojo stojnico nogometaši Mure. Žiga Kous je priznal, da samo pomagajo pri kuhanju: »Narežemo kakšne sestavine, drugo pa smo prepustili mojstrom, najverjetneje bo naša stojnica postala tradicionalna na festivalu.«

433a801599df07aab465f9119d72f432
Aleš Cipot
Žiga Kous je priznal, da samo pomagajo rezati sestavine, kuho so prepustili mojstrom.

DBKB: Dobre bejbe kraljice bujte repe

Bujto repo so prvič tudi kuhale "dobre bejbe kraljice bujte repe", sicer članice Društva bolnikov s kronično bolečino. »Vsako leto smo zahajale na festival in si namignile, da bi tudi mi lahko kuhale, saj smo že v takšnih letih in imamo veliko izkušenj s kuhanjem te jedi, tako smo se odločile, da malo popestrimo festival,« razlaga predsednica društva Mija Roudi in nadaljuje, da je prav namen društva, da bi se ljudje s podobnimi težavami družili in bili v podporo. »Predvsem dobra prehrana, dobra družba sta pomembni za lajšanje bolečin. Vsak član ima namreč drugačne težave in posledice, tako smo nekako združeni pod eno streho, kjer na strokovnih predavanjih najdemo odgovore na naša vprašanja,« še dodaja predsednica.

Kaj nas čaka naslednje leto?

Poleg repe je prekmurski dogodek razvajal še z drugimi kulinaričnimi dobrotami v času kolin, na primer s krvjo, ocvirki, svinjsko pečenko in krvavicami. Prav tako kot minula leta je dogodek tudi letos nastal pod okriljem Hotela Diana. Lastnica Olga Belec pravi, da je sama ideja dogodka nastajala že pred desetimi leti: »Ko smo se pogovarjali, da bi jeseni izpeljali še eno prireditev in prav koline so tiste, ki spadajo v čas jeseni in zime. Takoj naslednje leto smo pripravili prireditev. Letos je tako že deveti festival in smo zelo ponosni, saj ohranja prekmursko kulinariko, običaje,« pravi. Ob jubilejnem desetem festivalu bodo pripravili nekaj posebnega, obljubljajo festival z bogatejšo vsebino.

»Letos je prireditev prvič potekala na dvorišču hotela Diana, sem slišala župana, da smo odkrili novo skrito dvorišče v Murski Soboti. Ideja o premestitvi prireditve je že dolgo tlela, a letos smo si to upali narediti,« pravi lastnica hotela.


Pomembnoje vse: od čistoče do okusa

Jed je ocenjevalo veliko kuharjev, med njimi tudi Zdenka Tompa, predsednica strokovne komisije, ki pravi, da je za dobro pripravljeno jed potrebna »dobra skvašena repa – kisla repa, notri mora fajn stopiti prašič, kar pomeni, da rabimo kar nekaj mesa in na koncu še kašo, ki da tisto piko na i. Seveda so pomembne osnovne začimbe, malo rdeče paprike, da dobi tako lepo pestro barvo,« pravi in nadaljuje, da se ocenjevanje deli na dva dela. In sicer zunanji del, kjer je pomembna urejenost delovnega mesta, čistoča, usklajenost ekipe in čas, da bo jed pravočasno zaključena. Drugi del tekmovanja pa je potekal v prostorih hotela Diana, kjer so kuharji z budnim očesom opazovali izgled, gostoto, kuhanost, vonj in najpomembnejše – okus.
Najboljšo repo so skuhali:
Prvo mesto so osvojile članice Društva žena in deklet Sončnica, drugo mesto so osvojili kuharji iz Vojašnice Murska Sobota in tretje mesto medijska hiša Slovenske novice. Prvi trije so dobili praktične nagrade, ostale ekipe pa priznanja.




bujta repa festival bujte repe hotel Diana prekmurska jed kuhanje