vestnik

(NAPOVED) Kapacitete intenzivnih oddelkov bodo v naslednjem tednu presežene

R.Š., 3. 11. 2021
Jure Zauneker/Vestnik.si
V Splošni Bolnišnici Murska Sobota se danes zdravi 42 covidnih bolnikov, od tega 11 na oddelku za intenzivno terapijo.
Aktualno

Po ocenah strokovnjakov na Institutu Jožef Stefan epidemija še vedno narašča.


V novi projekciji širjenja epidemije v Sloveniji na Institutu Jožef Stefan ocenjujejo, da bomo maksimalne kapacitete enot intenzivne terapije presegli predvidoma v naslednjem tednu. Trenutno je sicer s covidom hospitaliziranih 670 oseb, od tega jih je 159 v enotah intenzivne terapije. V enotah intenzivne terapije lahko hkrati oskrbujejo največ 200 covidnih bolnikov.

V soboški bolnišnici je danes s covidom hospitaliziranih 42 bolnikov, 11 jih je na oddelku za intenzivno terapijo. Lani, 3. novembra, se je v murskosoboški bolnišnici s covidom zdravilo 120 bolnikov, od tega 14 na oddelku za intenzivno terapijo.

institut-jožef-stefan
Institut Jožef Stefan
Projekcija širjenja COVID-19.



Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 2234, na osnovi epidemiološkega modela, pa strokovnjaki ocenjujejo, da je reprodukcijsko število približno R=1,2.


Četrtina prebivalcev še dovzetnih za okužbo


V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva (ocena: 4x oziroma 3x toliko kot potrjenih primerov v drugem oziroma tretjem in četrtem valu). Trenutno je delež kužnih približno 2,1 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 50. prebivalec. Na IJS ocenjujejo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva, dovzetnih pa približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100-odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada.

institut-jožef-stefan
Institut Jožef Stefan
Projekcija širjenja COVID-19.



Hitrost cepljenja je približno 5 tisoč prvih odmerkov na teden oziroma 0,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 47 tisoč okuženih na teden oziroma 2,2 odstotka prebivalstva na teden, so izračunali na institutu.

projekcija epidemija institut-jožef-stefan covid-19