vestnik

Ne gre za sovražni prevzem

Janko Votek, 22. 9. 2017
Kema
Vodilna ekipa Keme prokurist Jernej Kuzmič, direktor Wolfgang Marcher in prokurist Bojan Ošep 
Aktualno

Novi direktor je eden od vodilnih delavcev v Baumitu Wolfgang Marcher – Dosedanji direktor Dragan Marinič prevzema vodenje Baumita

Že marca je bil sklenjen sporazum med lastnikom podjetja W&P Baustoffe WIG Wietersdorfer in koncernom Schmid Industrieholding, da lastništvo W&P Baustoffe prenese na nekdanjega partnerja Schmid Industrieholding. Ker je W&P Baustoffe lastnik puconske Keme, to pomeni tudi novega lastnika za Kemo. Sedanji, sicer posredni lastniki Keme, WIG Wietersdorfer so se odločili za razvoj programov na osnovi cementa, zato so v lastništvu ohranili vse cementarne, tudi anhovsko. Prenos ali prodaja W&P Baustoffe, ki je lastnik Keme, ne pomeni sovražnega prevzema, saj je Schmidt Industrieholding nekdanji partner koncerna WIG Wietersdorfer.
Podjetje W&P Baustoffe je pri nas in tudi v Avstriji bolj prepoznavno po blagovni znamki Baumit, ki se ukvarja predvsem s fasadnimi sistemi. Po vstopu v lastništvo Keme leta 2007 je ta ostala samostojno podjetje z vsemi proizvodnimi, tržnimi in razvojnimi funkcijami. Do manjših sprememb je prišlo leta 2014, ko se je zamenjalo vodstvo v Kemi in matičnem podjetju.
Takrat sta novi vodstvi obeh podjetij začeli iskati sinergijske povezave predvsem pri skupnem tržnem nastopu na tretjih trgih. V samem poslovanju Keme pa ni prišlo do sprememb. Z zamenjavo vodstev je prišlo do nekaterih rezov in racionalizacije, priznava eden od prokuristov Jernej Kuzmič in poudari, da ni šlo za slabo delo, ampak za odpravljanje posledic globalne krize.

Spremembe niso napovedane

»Sporazum o prenosu lastništva med nekdanjim in sedanjim lastnikom je bil dosežen že marca in takrat sta oba koncerna to tudi objavila. Tudi mi v podjetju smo bili seznanjeni s spremembo lastništva in tudi s tem, kaj lahko pričakujemo pod novim lastnikom,« pojasni Kuzmič. Formalni postopki dejanskega prenosa lastništva so trajali dobrih šest mesecev in so se končali sredi prejšnjega tedna, ko je bil imenovan nov direktor Keme. »Tudi tu ni presenečenj, za direktorja je bil imenovan eden od vodilnih delavcev v Baumitu Wolfgang Marcher. Dosedanji direktor Keme Dragan Marinič, ki je bil tudi v ožjem vodstvu Baumita, pa prevzema vodenje Baumita. Iz tega izhaja, da se je novi lastnik Schmid Industrieholding odločil za nekoliko drugačno organizacijo. Baumit ostaja prepoznavna blagovna znamka, ki se bo v prihodnje ukvarjala z razvojem svojega osnovnega in na trgu prepoznavnega programa fasadnih sistemov. V Kemi s formalnega vidika niso napovedane spremembe. Pogojno rečeno bomo v diviziji podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo specialnih gradbenih materialov in lepil. Znotraj holdinga že deluje nam sorodno podjetje Murexin, zato je moč pričakovati iskanje sinergijskih učinkov znotraj podjetij s podobnimi programi. Realno pa ima po moji oceni blagovna znamka Keme še naprej dobre razvojne možnosti zaradi kakovosti in prepoznavnosti na trgih nekdanje skupne države,« je povzel dogajanje Kuzmič.


aee28b3c78054d5ba25feaf69d9d0515
Nataša Juhnov
Na ruskem trgu je prisotna tudi puconska Kema. Foto: Nataša JUHNOV Fotografija Nataša Juhnov


Pomembno za sedanjo lastniško preobrazbo v Kemi je, da prihaja pod patronat stabilnega in proizvodno specializiranega holdinga, ki je lani ustvaril okrog 1,4 milijarde evrov realizacije. Ob kakovostno primerljivi proizvodnji peskov in specialnih gradbenih materialov z najbolj znanimi evropskimi blagovnimi znamkami ima Kema v tej zgodbi še eno prednost, to je rudno bogastvo. Urejena koncesijska razmerja za črpanje kremenovega peska, in to v neposredni bližini tovarne, dajejo Kemi dodatno težo med velikimi igralci na trgu s specialnimi gradbenimi materiali.

Pod »novo streho« skupno 650 delavcev

Z vstopom Schmid Industrieholdinga v lastništvo Keme se verjetno posredno končuje tranzicijska pot Keme, ki za sabo ni pustila madežev. Sedanja lastniška sprememba je dejansko posledica notranje reorganizacije in transformacije nekdanjih lastnikov in njihovih partnerjev. V času privatizacije in osamosvojitve se je podjetje moralo ukvarjati s preživetjem. Po osamosvojitvi, ko je ostalo brez kupcev peska, je takratna ekipa z Brankom Drvaričem na čelu začela uspešno razvijati specialne gradbene materiale in lepila in se z njimi utrdila na domačem in trgih nekdanje Jugoslavije. Ko je podjetje preraslo obvladljiv obseg in ni bilo več sposobno samo financirati razvoja, je prišlo do lastniške povezave s Salonitom iz Anhovega. Cement je ob pesku druga ključna surovina za proizvodnjo gradbenih materialov. Salonit je bil že takrat v lasti WIG Wietersdoferja, vse, kar se je dogajalo pozneje, so bile reorganizacijske spremembe in prenos lastništva na družbe, ki so imele bolj sorodne programe Keminim izdelkom. S formalnega vidika gre zdaj za dejansko lastniško spremembo, vendar za prenos lastništva na nekdanjega partnerja. Te spremembe tako ocenjujejo tudi avstrijski mediji, ki so poročali o prevzemu oziroma o prenosu lastništva. Skupno je pod »novo streho« pristalo iz Baumita in Keme 650 delavcev. Od tega jih je 225 zaposlenih v Avstriji, v Kemi je zaposlenih 93 delavcev, preostali pa so zaposleni v 20 evropskih državah, v katerih skupina deluje.
maučec kema