vestnik

Nekdanja Naftina stavba ima lastnika

Majda Horvat, 25. 6. 2019
Majda Horvat
Črna vdova v Lendavi je prodana. fotografija majda horvat
Aktualno

Podjetje Sem invest, ki se ukvarja s trgovanjem z lastnimi nepremičninami, odštelo 222 tisoč evrov

Nekdanja upravna zgradba družbe Nafta Lendava, ki se je je zaradi nesrečne zgodbe podjetja oprijel vzdevek črna vdova, je dobila novega lastnika. V stečajnem postopku Nafte Petrochem jo je za 222 tisoč evrov kupilo podjetje Sem invest iz Ločice pri Savinji. Osnovna dejavnost tega podjetja je trgovanje z lastnimi nepremičninami, družba, ki nima zaposlenih, pa je lani ustvarila 1,2 milijona evrov čistih prihodkov, bilančni dobiček pa je znašal 2,7 milijona evrov. Podjetje je v lasti Emilijana Kapusa, njegovo ime pa lahko najdemo še v podjetjih Infer, ki ponuja proizvode za izdelavo ognjevarnih elementov za stavbno pohištvo, ter podjetjih Inferak in Inus, ki se ukvarjata s prodajo in svetovanjem.
Pogodba sklenjena že sredi maja
S kakšnim namenom je podjetje kupilo 509 kvadratnih metrov veliko poslovno stavbo v mestu Lendava skupaj z zemljiščem, smo poskušali izvedeti tudi pri kupcu, vendar v času priprave članka informacije nismo uspeli pridobiti. Pogodbo o prodaji nepremičnine je Silvo Zorec, stečajni upravitelj Nafte Petrochem, sklenil že sredi maja, kupec je poravnal celotno kupnino, sodišče pa je zdaj dovolilo vpis novega lastnika v zemljiško knjigo. Prva dražba za prodajo poslovne stavbe je bila izvedena maja 2015, izklicna cena pa je znašala 439 tisoč evrov. In čeprav si jo je v tem času ogledovalo več morebitnih kupcev ali najemnikov, je prvemu poskusu prodaje sledilo še nekaj neuspešnih dražb in zbiranj ponudb.
Izstopajoča zgradba s stekleno fasado, ki zaradi obdobja brez pravega gospodarja zdaj že kaže znake propadanja, pa ima zanimivo zgodbo. Sredi devetdesetih let jo je s podizvajalci zgradilo nekoč pomembno lendavsko gradbeno podjetje Ing-gra v lasti družine Sakać. Gradili so jo v istem obdobju, kot je pod njihovim okriljem potekala gradnja impozantnega lendavskega kulturnega doma ter družinskega hotela Elizabeta, zdaj hotela Cubis. Tudi ta je odet v stekleno fasado in stoji nasproti prodane poslovne stavbe ter je prav tako dolgo čakal na pravega lastnika. Vse tri omenjene prestižne stavbe so nastale v času po osamosvojitvi, ko je Lendava doživela nek preblisk v ekonomskem in razvojnem smislu, vendar ta razcvet zaradi krhkih temeljev ni trajal dolgo.
Nataša Juhnov
Nafta Lendava