vestnik

Nekdanji Hotel Jeruzalem po novem dom za starejše? 

Majda Horvat, 26. 9. 2018
Nataša Juhnov
Poizvedovanje obstaja, a kupca za hotel še ni.
Aktualno

V javnosti so se razširile informacije, da naj bi nekdo nameraval nekdanji Hotel Jeruzalem preurediti za domsko varstvo starejših. Ko smo informacije preverjali, so nam s sedeža družbe Sava Turizem sporočili, da še vedno iščejo najemnika ali kupca za nekdanji hotel Jeruzalem v Ljutomer.

Marko Filipič, zasebni vlagatelj iz Ljutomera, ki je za potrebe bivalnih enot Doma Lukavci lani uredil tri stanovanjske stavbe, je povedal, da so se zgolj zanimali o nekih možnostih in da jih stavba hotela sploh ne zanima.
Da poizvedovanje obstaja, lahko sklepamo tudi po informaciji, ki smo jo dobili na ljutomerski občini, namreč, da so družbi Sava Turizem februarja letos izdali lokacijsko informacijo, ki se nanaša na gradnjo objektov oziroma izvajanje drugih del na zemljišču ali objektih, to pa je tudi edini dokument, ki so ga izdali v zvezi s hotelsko stavbo. Nobenega dokumenta glede urejanja objekta pa tudi ni izdala ljutomerska upravna enota.
Hotel, ki je bil zgrajen v 70. letih prejšnjega stoletja, je bil nekoč pomembno središče družabnega življenja v Ljutomeru in okolici. Zdravilišče Radenci, ki je imelo hotel v lasti, ga je nazadnje obnovilo leta 2006 ter ga nekajkrat dalo tudi v najem, a hotel nikoli ni več prav zaživel. Sava Turizem je hotel s 24 sobami nazadnje dala v najem družbi Sastela, družinskemu podjetju znanega slaščičarja Marsela Šalamona. Aprila 2014 so ga ti preimenovali v hotel Stela, a so hotelske sobe še naprej v glavnem samevale.
Objekt je povsem dotrajal in je tudi zastarel za sodobno turistično ponudbo, spreminjanje namembnosti objekta pa omejuje njegova umeščenost v staro mestno jedro in javni dogodki, ki se odvijajo na trgu. Prav zaradi tega so se v javnosti pojavile tudi neuradne informacije, da naj bi Sava Turizem ljutomerski hotel prodajala v paketu skupaj s Termami Banovci. Toda naši viri so to možnost zanikali.
Hotel Jeruzalem ljutomer