vestnik

Neposredna plačila za kmete nedotaknjena

Janko Votek, 20. 7. 2018
Nataša Juhnov
Pomoč za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki ni ogrožena, se pa zna zgoditi, da bo pritisk na zmanjševanje sredstev za izvajanje okoljskih programov.
Aktualno

Svet za kmetijstvo in podeželje – posvetovalni organ ministrstva za kmetijstvo je na svoji seji obravnaval predlog skupne kmetijske politike (SKP) v naslednji finančni perspektivi. Člani sveta so naklonjeni močni SKP, ki mora še naprej zagotavljati skupen okvir na ravni EU, hkrati pa mora biti dovolj prožna, da bo mogoče ustrezno podpirati izredno raznolikost naravnih pogojev, struktur in tradicij kmetijstva v Evropi.
Glede finančnih vidikov so člani Sveta menili, da predlagan obseg proračunskih sredstev za izvajanje SKP ne odraža ambiciozno zastavljenih ciljev reforme in soočanje z velikimi izzivi vezanimi na globalizacijo, nihanjem cen na kmetijskih trgih, pričakovanju potrošnikov po pridelavi varne in kakovostne hrane ter naslavljanju okoljskih in podnebnih izzivov. Zlasti kritično so ocenili znižanje sredstev za razvoj podeželja za okrog 15 odstotkov.

Večja prožnost kmetijske politike

Splošni in specifični cilji vključujejo večino za Slovenijo pomembnih področij, zlasti dohodkovno stabilnost kmetov ter njihov položaj v verigi, generacijsko prenovo, trajnostno rabo naravnih virov, podnebne spremembe ter razvoj podeželja.
Člani Sveta so se strinjali z novim izvedbenim konceptom, ki bo zagotavljal večjo prožnost in pri oblikovanju kmetijske politike državam članicam pri oblikovanju ukrepov SKP. Na ta način bo mogoče v večji meri upoštevati posebnosti kmetijstva v Sloveniji. Svet je opozoril, da mora biti sprejet tak izvedbeni model, ki bo omogočil enostavno programiranje strateških načrtov in poenostavitve pri izvajanju tako za kmete kot za administracijo. Ocena članov je bila, da predlogi Evropske komisije tega vprašanja ne rešujejo ustrezno in ne v skladu z obljubami, ki so jih dali v začetku.
Hojka Berlič
Pomoč za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki ni ogrožena, se pa zna zgoditi, da bo pritisk na zmanjševanje sredstev za izvajanje okoljskih programov.
neposredna plačila dohodkovna varnost