vestnik

Nimate drobiža za ofer? Ni problema, po novem lahko plačate tudi s kartico 

AG, 12. 7. 2018
Dpa
Takšna naj bi bila digitalna pušica. 
Aktualno

Žvenketanje kovancev v pušici bo v evangeličanski cerkvi v Berlinu kmalu manj glasno. Prvi na svetu namreč uvajajo digitalno pušico, da bodo verniki lahko svoj dar preprosto plačali s kartico. 

Digitalizacija, kot kaže, ni obšla niti cerkvenih institucij. Berlinska evangeličanska cerkev je namreč prva na svetu v patentnem uradu prijavila t. i. digitalno pušico, poroča nemški spletni portal Frankturter Allgemeine faz.net. Razlog je seveda v denarju. Ne samo zaradi tega, da bi vernikom "olajšali" prispevanje daru v cerkvene namene, ampak tudi zaradi tega, ker je, predvsem na podeželju, vse težje in dražje prinašanje gotovine na banko.
Pušica bi postala digitalna tako, da bi v tradicionalno vgradili plačilni terminal, prek katerega bi lahko verniki z brezstično kartico brez vnosa PIN-številke plačali svoj dar. Višino prispevka bi nastavili s posebnim gumbom na držalu pušice, iz varnostnih razlogov bi bila navzgor omejena na 25 evrov.
"Molitev in dobra dela. Z zbiranjem denarja poslanstvopostane konkretno," je dejal škof Markus Dröge ob blagoslovu tega izuma, pišejo na spletni strani. Na tem, kako bodo zagotovili varno plačevanje, da ne bo prišlo do zlorab, še delajo, pojasnjujejo v članku. Si bo pa cerkev prizadevala, da digitalne pušice začnejo uporabljati po vsej Nemčiji, zanimanje zanje naj bi bilo ogromno.Načrtujejo pa tudi aplikacije, s pomočjo katerih bi verniki lahko darovali večje prispevke.
digitalna pušica Evangeličanska cerkev berlin nemčija ofer