vestnik

Epidemija ni bila podaljšana, kljub temu ostajajo v veljavi nekateri ukrepi

Vestnik, 15. 6. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju o bolezni covid-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Maja Bratuša, vladna govorka, je uvodoma pojasnila, da se danes izteka obdobje epidemije. Kaj se s tem spreminja, sta pojasnila Vindišar in Ribičeva, še pred tem pa je Bratuševa predstavila zadnje epidemiološke podatke. Sedemdnevno povprečje znaša 132, včeraj je znašalo 147.  Štirinajstdnevna incidenca znaša 120. 

Vse omejitve o začasni prepovedi zbiranja ljudi in prehajanja meje ostajajo v veljavi do 20. junija, saj niso vezani samo na epidemiološke razmere v Sloveniji, je še dodala Bratuševa. 

franc-vindišar
STA
Franc Vindišar

V tem tednu bodo obravnavo covid pacientov opravljale še štiri bolnišnice, ostale bodo začele izvajati redne programe, bodo pa v urgentnih centrih še naprej ločene obravnave covidnih pacientov. Prav tako bo svetovalna skupina še naprej tedensko spremljala epidemiološko situacijo. 

V veljavi ostajajo tudi vsi sprejeti odloki, dokler ne potečejo oziroma dokler jih vlada ne prekliče. Vlada jih bo v četrtek sicer ponovno pretresala. V zaprtih prostorih ostaja nošenje mask še vedno obvezno, prav tako razkuževanje rok, ostaja tudi pogoj PCT, trije metri razdalje med mizami, omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, zaenkrat še vedno velja 75-odstotna zasedenost sedišč na prireditvah, je povedal Vindišar. 

Dodatkov za javne uslužbence po obdobju epidemije ne bo več, zaposleni v zdravstvu, sociali in povsod tam, kjer je možen stik s covid pacienti, pa bodo še naprej dobivali 30 odstotkov dodatka k osnovni plači v skladu s PKP. 

Mateja Ribič
Zajem zaslonske slike
Mateja Ribič

Razmere se v socialno-varstvenih zavodih na račun cepljenja umirjajo, v zadnjem tednu je bila okužba ugotovljena le pri enem stanovalcu v vseh slovenskih domovih za starejše, je pojasnila Vindišarjeva. 

Ministrstvo bo še naprej zagotavljalo sredstva za dodatne zaposlitve, konec aprila je bilo sklenjenih 720 dodatnih pogodb o zaposlitvah v domovih za starejše in v socialno-varstvenih zavodih. Še naprej bodo zaposleni upravičeni do dodatka za delo v sivi ali rdeči coni do konca leta 2021, prav tako do takrat velja ukrep sofinanciranja varovalne opreme. 

novinarska-konferenca aktualno-dogajanje