vestnik

(FOTO) Pomurski gasilci so se vrnili domov

Vestnik, STA, 24. 7. 2022
Vestnik.si
Intervencija na Krasu.
Aktualno

Pomurski kontingent je po celodnevni intervenciji na goriškem Krasu včeraj zvečer zaključil z delom.

Minula soboto je blizu 400 gasilcev iz Pomurja ves dan pomagalo pri zajezitvi največjega požara v zgodovini Slovenije na goriškem Krasu. Po tednu dni trajajočem požaru se je ob pomoči več kot tisoč gasilcev iz celotne Slovenije in podpori z zraka stanje nekoliko umirilo, a so razmere še zmeraj nepredvidljive. Pri gašenju je pomagalo tudi 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije, na pomoč pa so včeraj prispela tudi tri romunska letala. Romunske oborožene sile so v podporo gašenju požara na Krasu namreč poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6000 litrov vode. Pri posredovanju pomaga tudi Slovenska vojska, ki skrbi za logistiko ter pomaga pri oskrbi z vodo in saniteto.

Po celodnevni intervenciji, v kateri so sodelovali tudi pomurski gasilci, ki so se v soboto zgodaj zjutraj že drugič v nekaj dneh množično odpravili na pomoč, so gasilci v nočni izmeni gasili posamezna žarišča ter polivali in čistili robove požarišč. Kot je za STA povedal medijski predstavnik intervencije Robert Okorn, je bila noč bolj mirna od prejšnje, osredotočili so se predvsem na zahodni del požara proti vasi Lokvice in pod Kostanjevico na Krasu. Okoli 4. ure je območje prešla fronta z dežjem, a po Okornovih besedah večjih sprememb na terenu ni povzročila. "Dež ni kaj dosti pomagal, vse se namreč zelo hitro suši," je dejal Okorn. Težave pa bi danes lahko povzročila burja, ki naj bi glede na vremenske napovedi pihala na območju.

Večina že doma, 70 jih je prespalo

Kot je za Vestnik.si potrdil poveljnik pomurskih gasilcev Dušan Utroša, se je večina od 400 gasilcev iz regije po zaključku intervencije vrnila domov, dopoldan pa se je vrnilo še 70 pomurskih gasilcev, ki so prespali v vojašnici Vipava. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje naj bi se danes s požarom spopadlo 1500 gasilcev iz vse države, uporabili bodo tudi pomoč iz zraka s helikopterji in vojaškimi letali za gašenje. 


Finančna pomoč gasilcem

Gasilska zveza Slovenije sporoča, da je za finančno pomoč pri zagotovitvi nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu pri mobilnih operaterjih aktivirana ključna beseda GASILEC5.
S ključno besedo GASILEC5, poslano preko sms sporočila na 1919, boste Gasilski zvezi Slovenije za namen odprave nastale škode na opremi darovali 5 €.

Prav tako lahko sredstva, ki bodo porabljena strogo namensko za potrebe gašenja nakažete na:

Sklic za nakazilo: 00 24516

Namen: požar Kras julij 2022

Podatki za nakazilo:

GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE

TRŽAŠKA 221

1000 LJUBLJANA

SI56 0400 1004 6481 225

KBMASI2X

Tudi vlada je zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, in sicer v višini:

94,50 evrov za sodelujočega prostovoljnega gasilca oz. prostovoljca nad 8 ur dela na dan;

63,00 evrov za sodelujočega prostovoljnega gasilca oz. prostovoljca do 8 ur dela na dan.

Podjetnik Ivo Boscarol pa je sporočil, da bo vladi doniral enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama, tako da bo podvojila znesek nagrade.

gasilci kras požar