vestnik

(PUMS) Nočna izmena na Goričkem le, če jo odredi načelnik

Andrej Bedek, 15. 1. 2022
Damjana Nemeš
Prvega januarja so minila tri leta, odkar so med tednom ukinili nočno patruljo Policijske postaje Gornji Petrovci. Foto Damjana Nemeš
Aktualno

Policisti na Goričkem med tednom zelo redko v službi od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj.

Prvega januarja so minila tri leta, odkar so med tednom ukinili nočno patruljo Policijske postaje (PP) Gornji Petrovci. Tamkajšnji policisti med ponedeljkom in petkom od 22. do 6. ure niso službovali oziroma je bila v službi ena patrulja, če je tako načrtoval načelnik postaje.

Suhoparni odgovori pristojnih

Na Policijski upravi (PU) Murska Sobota smo tudi zaradi več klicev občanov na to tematiko v naše uredništvo preverili, kakšno je aktualno stanje z nočno patruljo omenjene policijske postaje. Na konkretno vprašanje, kolikokrat v letu 2021 na PP Gornji Petrovci ni službovala nočna patrulja oziroma nočna izmena, so z murskosoboške PU odgovorili, da »v skladu z določili pravil policije vodje organizacijskih enot organizirajo in usmerjajo delo na posameznih enotah in prilagajajo kadrovski potencial stanju varnosti, upoštevajoč časovne in krajevne zgostitve«.

Delo policistov na območju PP Gornji Petrovci je, kot izhaja iz odgovora Suzane Rauš, tiskovne predstavnice PU Murska Sobota, prilagojeno varnostni situaciji in kadrovskemu stanju: »Stanje varnosti na območju PP Gornji Petrovci je ugodno. Glede na število varnostnih pojavov se načrtuje tudi prisotnost patrulj te policijske postaje.«

Naše še eno konkretno zastavljeno vprašanje, in sicer, koliko prometnih prekrškov, prekrškov s področja javnega reda in miru in kaznivih dejanj so v letu 2021 evidentirali na območju PP Gornji Petrovci, pa je ostalo brez odgovora.

PP Gornji Petrovci je najmanjša policijska enota v okviru murskosoboške PU, ki pokriva območje občin Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Rogašovci in Šalovci, kjer prebiva okoli 10 tisoč ljudi. Gre za razvlečen teren, velik 244 kvadratnih kilometrov. Čeprav je na postaji sistematiziranih 24 delovnih mest, na terenu operativno službuje največ 15 policistov.

kuzma, kompas-shop, vlom
Nataša Juhnov
V luči ukinitve nočne izmene sta predvsem odmevali dve večji kaznivi dejanji, obakrat je šlo za vlom v Kompasovo obmejno trgovino v Kuzmi. Foto Nataša Juhnov

Prvič 39 minut, drugič 19

Po 1. januarju 2018 sta v luči ukinitve nočne izmene na omenjeni postaji predvsem odmevali dve večji kaznivi dejanji, obakrat je šlo za vlom v Kompasovo obmejno trgovino v Kuzmi. Še posebej zato, ker se je obakrat postavilo vprašanje, ali je na Goričkem res dovolj poskrbljeno za varnost ljudi in premoženja, odkar na PP Gornji Petrovci med 22. in 6. uro v službi ni policistov, razen če ni drugače načrtoval vodja enote.

Policistov gornjepetrovske PP dvanajstega novembra 2019 v nočnem času ni bilo v službi, smo takrat prvi opozorili v Vestniku, kjer smo se dokopali do podatka, da so se vlomilci tisto noč v obmejni trgovini zadržali najmanj 13 minut. Alarmi so se sprožili ob 23.22, varnostnik je v trgovino vstopil ob 23.50, ko storilcev ni bilo več na kraju kaznivega dejanja, policija pa je za prihod na kraj potrebovala 39 minut, ker policistov iz Gornjih Petrovcev zaradi nočnega časa ni bilo na voljo in je moral operativno-komunikacijski center PU Murska Sobota na kraj poslati patruljo ene od enot iz notranjosti Pomurja.

Storilci so iz Kompasove trgovine odnesli za okoli 16 tisoč evrov parfumov, ročnih ur, zlatnine in cigaret. Čeravno policisti storilcev niso prijeli na kraju, pa so vlom v Kuzmi uspešno preiskali. Na PU Murska Sobota so kazensko ovadbo vložili proti 37-letnemu državljanu Slovenije, ki pa ni deloval sam, saj je šlo za člana kriminalne združbe, ki je kazniva dejanja izvrševala po celotni Sloveniji.

Drugi vlom se je zgodil v noči na 24. februar 2020. V noči na tisti ponedeljek ob 1.06 je tukajšnji operativno-komunikacijski center dobil prijavo, da je nekdo spet vlomil v obmejno trgovino v Kuzmi. Storilci so tokrat odnesli večjo količino cigaret, policisti murskosoboške PU pa še vedno zbirajo informacije o vlomu.

Po naših podatkih sta takrat vlomila dva zamaskirana moška, ki sta najprej s črnim sprejem pobarvala zunanje in notranje kamere videonadzornega sistema Kompasove trgovine. Skozi zlomljeno izložbeno steklo sta nato vdrla v notranjost objekta, si nabrala plen, predvsem cigarete in tobak, in ušla pred prihodom prve policijske patrulje. Ta je po naših podatkih za prihod na kraj kaznivega dejanja potrebovala 19 minut.

Način storitve obeh vlomov je bil za poznavalce policijskega dela takrat indic, da so bile na delu precej dobro organizirane kriminalne združbe, ki so bile morda obenem že tudi dobro obveščene, kako je ponoči s prisotnostjo policistov v goričkih krajih.

Patrulja daje občutek varnosti

Če so v vodstvu pomurske policije v odgovorih o nočni patrulji PP Gornji Petrovci zelo skopi, pa so v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) v Vestniku v preteklosti že predstavili svoj pogled na kadrovsko problematiko PU Murska Sobota. Kot so zapisali v sindikatu, na kadrovske težave v slovenski policiji opozarjajo že dlje časa. Te so izrazite zlasti na lokalni ravni, čeprav se posledice krčenja kadrov že poznajo tudi na regionalni in državni ravni.

Med drugim so v svojih odgovorih zapisali, da je na odpravo nočne patrulje na območju PP Gornji Petrovci vplivalo več dejavnikov. Med njimi so upokojevanja, večletno obdobje brez novih zaposlitev v slovenski policiji in reorganizacija same policijske organizacije.

Kako je odprava patrulje vplivala na samo varnost na Goričkem, pa v PSS niso želeli ugibati. »Goričko je specifika, Gornji Petrovci so postaja, ki pokriva veliko območje. Sama statistika nam ne pove veliko, patrulja pa vseeno zagotavlja splošno varnost in daje občutek varnosti,« so še zapisali v PSS.

Policijska postaja Gornji Petrovci je najmanjša policijska enota v okviru Policijske uprave Murska Sobota, ki pokriva območje občin Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Rogašovci in Šalovci, kjer prebiva okoli 10 tisoč ljudi. Gre za razvlečen teren, velik 244 kvadratnih kilometrov. Čeprav je na postaji sistematiziranih 24 delovnih mest, na terenu operativno službuje največ 15 policistov.

damir-ivančič, policija-murska-sobota
Nataša Juhnov
Damir Ivančić Foto Nataša Juhnov

Več samozaščitnega obnašanja

Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota, je v zadnjem intervjuju za Vestnik aprila 2020 spregovoril o fluktuaciji kadrov.

»Kadrovske številke res kažejo, da nas je vse manj. Trend fluktuacije kadra se iz različnih vzrokov nadaljuje in nadomeščanja v taki meri, kot bi želeli, ni. To pomeni tudi manj policistov na terenu, kar bi se lahko dolgoročno poznalo pri zagotavljanju varnosti,« je takrat povedal Ivančić.

Prvi pomurski policist je zatrdil, da »ne glede na dejstvo, da nas je na policijski upravi manj kot pred leti, lahko z veliko mero odgovornosti povem, da se delo v policijskih enotah organizira tako, da so policisti prisotni tam, kjer je pričakovati določena odklonska dejanja«.

Dodal pa je še: »Priznati moram, da na vseh krajih istočasno ni mogoče opravljati opazovalne službe ali patruljnega dela, a je dejstvo tudi, da bomo morali vsi skupaj z občani narediti več v smeri samozaščitnega ravnanja in obnašanja.«

c1556ba4d0b8540e449880af8a7f3c53
Nataša Juhnov
Edvard Mihalič Foto Nataša Juhnov

Izjemno sodelovanje

Edvard Mihalič, ki Občino Rogašovci kot župan vodi že četrti mandat, nima informacij, da Policijska postaja Gornji Petrovci v nočnem času ne deluje. Sodelovanje s policisti te postaje sicer ocenjuje kot izjemno: »Če se lahko pošalim, vedno, ko smo jih poklicali, da rabimo kakšne njihove odgovore ali pomoč, so takoj prišli v občinsko stavbo.«

Po Mihaličevih besedah je bil tak primer dobrega sodelovanja v zvezi s prometom na državni cesti med Cankovo in Kuzmo, zaradi katerega se je, dokler Avstrijci na svoji strani niso prepovedali tovrstnega prometa, tudi njegova občina znašla v primežu tovornega prometa težkih tovornjakov.

Rogašovski župan, ki je del svoje kariere preživel kot visok funkcionar v obrambno-varnostnem sistemu, ob tem ocenjuje, da na območju občine, kakor tudi na preostalem delu Goričkega, prebivalci živijo dokaj varno: »Sam vedno pustim različno orodje zunaj počitniške hišice, pa mi še nikoli ni zmanjkal noben kos orodja.«

Najpočasnejši prav v Murski Soboti (vir: Poročilo o delu slovenske policije za prvo polletje 2021)

Policijska uprava Število interventnih dogodkov Povprečni reakcijski čas (v min in s)
Celje 11.800 10.34
Koper 7889 9.40
Kranj 6813 12.05
Ljubljana 28.266 11.12
Maribor 15.153 10.58
Murska Sobota 6116 14.26
Nova Gorica 4033 14.20
Novo mesto 8457 11.44
policijska-uprava-murska-sobota policijska-postaja-gornji-petrovci nočna-izmena