vestnik

Nogomet: Kako je propadala stara Mura?

Andrej Bedek, 22. 11. 2018
Marko Vanovšek
S finančno injekcijo Komunale je Mura 05 poleti 2012 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige, med drugim se je pomerila s slovitim rimskim Laziem. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Potem ko javno podjetje Komunala od Nogometne šole Mura ni dobilo povrnjenega posojila s tožbenim zahtevkom, zdaj denar terja od nekdanjega predsednika Mure 05. Bo Miroslav Topić moral vrniti denar? Zaradi propada Mure 05 kar sedem postopkov na sodiščih. 

Andreja Granfol Cizej, sodnica murskosoboškega okrožnega sodišča, je končala pravdanje v tožbi, v kateri Javno podjetje Komunala od Miroslava Topića, nekdanjega predsednika Mure 05, zahteva poplačilo preostanka posojila, ki ga je to maja 2012 dalo klubu iz Fazanerije. Javno podjetje je danes že propadli Muri 05 posodilo 250 tisoč evrov, a ta tega ni vrnila v celoti. Ker Komunala od Nogometne šole Mura, naslednice Mure 05, s tožbenim zahtevkom ni uspela dobiti povrnjenega posojila, zdaj njen pooblaščenec, odvetnik Daniel Katalinič, s pravnopremoženjskim zahtevkom terja od Topića 198 tisoč evrov. Pričakovati je, da bo Granfol Cizejeva svojo odločitev sporočila do konca leta.


Toženec – maja 2012 je bil prvi mož tako ND Mura 05 kot Športnega društva Nogometna šola (ŠD NŠ) Mura 05 – je na sodišču izpovedoval, da je s finančno injekcijo Komunale ND Mura 05 sploh lahko tekmovalo v predkrogih evropske lige. »Z upravo JP Komunala smo se dogovorili, da bo ND Mura 05 vrnilo posojilo v štirih obrokih, ko bo klub dobil sredstva od evropskih tekem. Ker je to društvo imelo blokiran račun, je bilo posojilo nakazano na račun ŠD NŠ Mura 05,« je izpovedal Topić.
Direktor usmeril prst v župana
Na zadnji obravnavi je njegov odvetnik Miran Žilavec še enkrat podčrtal, da je nekdanji direktor JP Komunala Drago Šiftar že tudi na sodiščih pojasnjeval, da naj bi bil zgodbo s posojilom zrežiral tedanji murskosoboški župan Anton Štihec. Šiftar namreč trdi, da je le potrdil odločitev nadzornega sveta, ki je moral dati soglasje, ker je šlo za znesek, o katerem kot direktor ni mogel sam odločati. »Nadzorni svet je očitno izvršil le to, kar je od njega zahteval lastnik, torej soboška občina, in njen predstavnik, župan,« je nekdanji direktor Komunale prst uperil v tedanjega župana. »Štihec je prihajal na Komunalo ter izsiljeval in grozil zaradi posojila. Spomnim se še, da je bil dan pred podpisom pogodbe nekakšen sestanek predstavnikov svetniških skupin občinskega sveta, kjer so se dogovorili, da je posojilo nujno za občino in njen šport.«



Ni jim bilo vseeno


Anton Štihec je pred Granfol Cizejevo prav tako predstavil svojo plat. Potem ko je Topić z njim navezal stik, »sem mu jasno povedal, da občina finančno ne more pomagati«. Ker lokalni skupnosti ne sme biti vseeno, kaj se dogaja z nekoč paradnim konjem v športu, tako nekdanji župan, je bila občina pobudnica sestanka, na katerem so se srečali mestni svetniki, predstavniki več podjetij in še nekateri drugi vplivni akterji iz okolja. Nato je prišlo do dogovora o posojilu JP Komunala, Štihec pa je še poudaril, da ni bil seznanjen z vsebino pogodbe med občinskim podjetjem in nogometnim klubom. »Sem pa res enkrat poklical Topića in mu dejal, naj se ne zgodi, da ne bodo poplačali posojila,« je dejal.
Šiftar in Štihec sta bila zaradi posojila poklicana tudi na kazensko odgovornost. Devetega novembra je namreč v Mariboru potekal predobravnavni narok, pri tem je nekdanji župan zavrnil očitke, da je prestopil črko zakona, ko se je dajalo posojilo. Šiftar se je opravičil in ni prišel na sodišče, saj je na bolniškem dopustu in mu zdravstveno stanje, kot je zapisal v opravičilu, ne dopušča zaslišanja vsaj do konca tega leta.

Klavrn konec Nogometnega društva (ND) Mura 05 v sodnih zgodbah
- Miroslav Topić je priznal krivdo za storjena kazniva dejanja v obdobju od aprila 2010 do januarja 2013, ko je vodil nogometni klub, in je dobil 27 mesecev pogojne zaporne kazni. Ta je s priznanjem krivde že postala pravnomočna.
- Nataša Horvat Barič, ki je januarja 2013 na predsedniškem stolčku ND Mura 05 nasledila Topića, je bila oproščena vseh očitkov v primeru Milijonarjevo posojilo in zaradi še nekaterih domnevnih nepravilnosti v času, ko je vodila klub. Ob njej je bil prav tako oproščen nekdanji kapetan moštva Fabijan Cipot.
- Trije uslužbenci Finančnega urada Murska Sobota (FUMS) so bili pravnomočno obsojeni na pogojne kazni, ker so bili maja 2012 vpleteni v izdajo lažnega davčnega dokumenta ND Mura 05, ki ga je to potrebovalo za licenco Nogometne zveze Slovenije (NZS).
- Ker kazenski pregon Vlaste Temlin, nekdanje direktorice murskosoboške davkarije, in Miroslava Topića do 29. maja letos ni doživel pravnomočnega epiloga, je višje sodišče zavrglo obtožbo obeh, da sta usmerjala izdajo lažnega davčnega potrdila oziroma napeljevala k temu.
- V Mariboru je 9. novembra potekal predobravnavni narok v primeru Posojilo javnega podjetja (JP) Komunala ŠD NŠ Mura 05 proti Dragu Šiftarju, maja 2012 direktorju javnega podjetja, Antonu Štihcu, takratnemu soboškemu županu, in štirim nekdanjim nadzornikom JP Komunala, Ernestu Ebenšpangerju, Karlu Žekšu, Rudolfu Horvatu in Marku Martinuzziju. Glavna obravnava letos še ne bo razpisana.
- Tudi na drugi stopnji je sodišče odločilo, da Nogometna šola Mura ni dolžna vrniti posojila JP Komunala, ki je denar (200 tisoč evrov) maja 2012 posodilo ŠD NŠ Mura 05, njeni predhodnici.
- Predvidoma do konca leta bo sodišče prve stopnje izdalo sodbo, ali je Topić dolžan Komunali vrniti večino zneska posojila.
mura Miroslav Topič nogomet sojenje