vestnik

(KONCESIJE ZA DOMSKO VARSTVO STAREJŠIH) Nov dom v Murski Soboti?

Majda Horvat, 21. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
Objekte naj bi zgradili do konca leta 2023, kot je tudi navedeno v vlogi za pridobitev koncesije za domsko varstvo starejših.
Aktualno

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podelilo koncesije za institucionalno oziroma domsko varstvo starejših. Prejelo jih je 13 ponudnikov za 1107 mest, od tega dva za Pomurje.

Dom Kuzma se je potegoval za 132 mest, vendar pridobil koncesijo za 24 mest na lokaciji Kuzma, Dom Loka iz Maribora pa je prijavil 120 mest v Murski Soboti ter za vse tudi pridobil koncesijo.

Za pridobitev koncesije za sedem mest se je potegoval tudi Dom starejših občanov Gornja Radgona, vendar je komisija vlogo zavrnila, ker ni vsebovala dokazila o pokritju izgube v preteklih letih poslovanja.

dom-kuzma, enota-doma-kuzma, kuzma
Damjana Nemeš
Dom Kuzma

Z Dobrovnikom in Ženavljami neuspešni

»Pridobljena koncesija ima za nas izjemno velik pomen, saj bomo tako lažje zadihali pri finančnem poslovanju. Storitve zdravstvene nege, ki jih že izvajamo za naše stanovalce, bomo lahko v prihodnje zaračunali plačniku in se na tej osnovi tudi kadrovsko okrepili,« pove direktorica Doma Kuzma Jožica Baša. Koncesijo so pridobili za 12 mest v enoti doma, ki so jo gradili pred dvema letoma ob obstoječem objektu, ter za 12 mest v mansardnih prostorih, ki so jih uredili za bivanje že pred leti. Odločbo ministrstva so že prejeli, zdaj čakajo le še na soglasje k ceni oskrbe. Pogodbo bodo podpisali predvidoma marca.



»Žal pa dva projekta nista bila uspešna na razpisu, vendar puške še ne bomo vrgli v koruzo. Še naprej bomo iskali možnosti za izvedbo obeh, saj smo prepričani, da bi bila domska oskrba na teh lokacijah zelo potrebna, še posebej zaradi dvojezičnega območja v Dobrovniku,« je še dejala Baševa. Dom Kuzma se je na razpis ministrstva prijavil s štirimi vlogami z namenom, da bi dejavnost na novo zagnal še v dveh enotah, v Dobrovniku s 60 ter v Ženavljah z 48 mesti. V obeh primerih bi objekta zgradili na novo, v Dobrovniku s podporo Občine Dobrovnik ter v Ženavljah s sodelovanjem Binkoštne cerkve Ženavlje.

Do konca leta 2023 

Družba Dom Loka iz Maribora se je potegovala za koncesijo za 120 mest v Murski Soboti in jo v tem obsegu tudi pridobila. Njen ustanovitelj in edini družbenik Alan Perc pravi, da bodo objekte za dom starejših zgradili na približno sedem tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču v bližini zdravstvenega doma v Kopališki ulici. Načrtujejo deset stanovanjskih enot, v katerih bi bilo po 12 stanovalcev, od tega bi bile štiri namenjene stanovalcem z demenco.

vrtnarija-sum-sobota, murska-sobota, vrtnarija
Vanesa Jaušovec
Na območju nekdanje vrtnarije naj bi nastal nov dom za starejše občane.


In kdaj bodo začeli graditi? »Najprej bo treba sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt, o čemer se z občino že pogovarjamo. Pričakujemo, da bo ta dokument sprejet do konca tega leta, mi pa se bomo medtem dogovorili za pripravo projektne dokumentacije. Upam, da bomo gradbeno dovoljenje pridobili v začetku prihodnjega leta,« odgovarja Perc. Objekte naj bi zgradili do konca leta 2023, kot je tudi navedeno v vlogi za pridobitev koncesije za domsko varstvo starejših. Če se bodo neugodne razmere v gradbeništvu zaradi težav pri dobavi materialov nadaljevale, se po besedah Perca izvedba projekta lahko zamakne za pol leta, vendar za zdaj upajo na dokončanje v prihodnjem letu.


Povezava z lastnikom parcele 

Kot smo že poročali, je bila družba Dom Loka iz Maribora ustanovljena 1. septembra 2021, torej natanko mesec dni pred iztekom roka za oddajo vloge na razpis koncesij, ob skrbi za starejše in invalidne osebe pa so njene druge dejavnosti še gostinstvo, gradbeništvo in storitve. Perc je bil tudi solastnik Sončnega doma, edinega zasebnega doma za starejše v Mariboru, ki ga je pred dvema letoma kupila Senecura, in je edini družbenik v finančni družbi Brod na Muri, katere direktor je ostal njen prejšnji lastnik Rafael Kos.
Znano je tudi, da ima Brod na Muri v lasti nekaj zanimivih nepremičnin v Murski Soboti, od leta 2017 tudi več zemljišč, ki so se prodajala v stečajnem postopku Vrtnarije Sum Sobota, in prav na teh želijo investitorji graditi dom starejših.

Vanesa Jaušovec
Objekte za dom starejših bodo zgradili na približno sedem tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču v bližini zdravstvenega doma v Kopališki ulici.
dom-starejših murska-sobota vrtnarija