vestnik

Nov razpis: Komu štipendije za deficitarne poklice? 

I. B., 15. 1. 2019
Arhiv SŠ Muta In Sg
Podeljenih bo največ tisoč štipendij za deficitarne poklice.
Aktualno

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil nov razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za prihajajoče šolsko leto 2019/2020.

Dijaki lahko štipendijo pridobijo za poklice, ki jih na trgu dela primanjkuje. Sklad bo podelil največ tisoč štipendij, ki jih financirata Evropski socialni sklad in Republika Slovenija. Štipendijo za deficitarne poklice bodo v naslednjem šolskem letu lahko pridobili dijaki, ki bodo takrat prvič obiskovali 1. letnik ali bodo pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene.Nabor deficitarnih poklicev ostaja enak kot v tekočem šolskem letu.
Deficitarni poklici:
kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar ter steklar.

Dvojezični izobraževalni programi pa so: ekonomski tehnik (IS), ki se izvaja v italijanskem jeziku, ter mehatronik operater (DV), strojni tehnik (DV) in kemijski tehnik (DV), ki se izvajajo v madžarskem jeziku.



Višina mesečne štipendije znaša sto evrov, dijaki pa jo bodo prejemali za celotno obdobje izobraževanja in jo bodo lahko prejemali hkrati z državno ali Zoisovo štipendijo. V zadnjem letniku izobraževanja bo zadnja štipendija izplačana v mesecu juniju. V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oziroma ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, a ne več kot eno leto. Vrednost razpisa znaša 3.600.000 evrov. Vlogo za dodelitev štipendije za deficitarne poklice pa bodo dijaki lahko oddali od 15. junija do 20. septembra 2019.

9cb5f4cf2cfaea270384f105af2d29c1
Foto:nataša Juhnov
Dijaki lahko vloge oddajo od 15. junija do 20. septembra 2019.


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa obenem sporoča, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine.

Ines Baler
Nabor deficitarnih poklicev ostaja enak tudi v naslednjem šolskem letu. 
štipendije za deficitarne poklice razpis