vestnik

(Nova knjiga Brigite Šušteršič) Za začetnike in izkušene vrtnarje

Damjana Nemeš, 13. 2. 2021
Damjana Nemeš
Brigita Šušteršič
Aktualno

Brigita Šušteršič iz Ivanovec že deset let vrtnari in se ukvarja z vzgojo sadik. Ko sta s partnerjem dobila prvega sina, sta začela razmišljati o tem, kaj bo jedel, ko bo lahko začel jesti gosto hrano. »Najboljša je tista, ki jo sam pridelaš.

Že v Ljubljani, kjer smo prej živeli, smo najeli njivo, jo obdelovali in si skušali pridelati čim več zelenjave,« pove sogovornica. Slovensko prestolnico so kmalu zamenjali za Goričko, si tu uredili dom, v objemu narave pa si vzgajajo zelenjavo in sadje. 

Ekonomistka po izobrazbi se je tako v desetih letih vrtnarjenja specializirala v vzgoji sadik. Ker je želela svoje izkušnje in koristne nasvete zbrati na enem mestu, se je odločila za izdajo knjige. »Vsako leto sem svoje znanje o vrtnarjenju nadgrajevala, pred dvema sezonama pa sem začela zapisovati, kdaj moram kaj posejati, koliko časa kaj kali, kakšne razmere so za to najboljše. Že takrat sem namreč vedela, da bom izdala knjigo.« Knjiga Vzgoja lastnih sadik, ki je že v tisku, bo izšla v začetku tega meseca. Razdeljena je v dva dela. Prvi govori o tem, kako narediti načrt za vrtnarjenje, kakšno zemljo uporabiti in kakšna semena, pa tudi o tem, kako potekata setev in presajanje. »V knjigi sta opisani tudi zimska setev ter vzgoja sadik pod lučko, ki se je morajo lotiti tisti, ki doma nimajo primernega prostora za vzgojo sadik. Opisujem tudi vzgojo sadik za jesen in zimo ter vzgojo sadik v rastlinjakih in hišah.« V drugem delu so predstavljene in opisane posamezne rastline, med katerimi so zelenjava, cvetnice in zelišča. Zraven je tudi opisano, kdaj in kako se katero seme seje ter kdaj in kako se rastline presajajo. »Gre za moje izkušnje, zato je opisano, kaj in kako jaz priporočam. Dodani pa so tudi nasveti, kako naj bi se v splošnem lotili vzgoje sadik, ki jih lahko najdemo tudi v drugih knjigah.« Knjiga, ki obsega dvesto osem strani, je opremljena tudi z avtorskimi fotografijami.

brigita-šušteršič, vzgoja-lastnih-sadik, vrtnarka
Damjana Nemeš
Brigita Šušteršič

Zaganja vrtnarijo

Knjiga je namenjena tako začetnikom kot tistim, ki se z vrtnarjenjem ukvarjajo že dlje časa. »Verjamem, da vsi, ki vrtnarimo, radi poiščemo koristne podatke.« Vzgoja lastnih sadik pa ni prva knjiga Šušteršičeve. Izdala je namreč že knjigi Vrtnarski dnevnik in Kuhajmo domače, prav tako ima že načrte za naslednje. »Vsebina naslednje knjige bo govorila o tem, kako pridelovati hrano vse leto, tudi če nimaš rastlinjaka. Znanje o samooskrbi imam, zato bi to rada delila z drugimi,« pravi sogovornica. Kot je še dejala, ima že naročen rastlinjak za svoje podjetje oziroma vrtnarijo, ki jo bo imela doma. Sprva bo v njej delala sama, kasneje pa pričakuje tudi širitev. »Rada bi začela in videla, kako me bo trg sprejel, saj se bom lotila vzgoje sadik brez embalaže,« je o svojih načrtih še povedala Šušteršičeva.

brigita-šušteršič, vzgoja-lastnih-sadik, vrtnarka
Damjana Nemeš
Brigita Šušteršič je napisala novo knjigo Vzgoja lastnih sadik, v kateri lahko koristne informacije o vrtnarjenju najdejo tako izkušeni vrtnarji kot začetniki.

Navdušila tudi otroke

Navdušenje za pridelavo domačega sadja in zelenjave je Brigita Šušteršič že prenesla na svoje tri otroke. Kot pravi, radi sodelujejo in komaj čakajo, da tudi sami začnejo vzgajati sadike. Že sedaj velikokrat mami na skrivaj v lončke podtaknejo kakšno seme.

brigita-šušteršič vzgoja-lastnih-sadik knjiga