vestnik

Nove okužbe v desetih pomurskih občinah. V Sloveniji potrdili angleški sev virusa pri treh vzorcih

Vestnik, STA, 25. 1. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V nedeljo so največ okužb potrdili v soboški občini.

Včeraj so v Sloveniji odkrili 293 novih primerov okužbe s koronavirusom, od tega 18 v Pomurju. 

Največ primerov so zabeležili v mestni občini Murska Sobota (4), sledi občina Cankova s tremi, po dve okužbi so potrdili v občinah Gornja Radgona, Radenci in Šalovci, po en primer pa v občinah Beltinci, Ljutomer, Križevci, Tišina in Rogašovci. V Pomurju je trenutno 1103 aktivnih okužb.

Z Inštituta za mikrobiologijo so medtem sporočili, da so v Sloveniji potrdili angleški sev virusa pri treh vzorcih, odvzetih med 1. in 14. januarjem. Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo," so dodali. V presejalno testiranje, ki ga opravljajo s sekvenciranjem oziroma z analizo sekvenc gena virusa, ne pa s posebnimi PCR testi, so izbrali 291 vzorcev s potrjeno okužbo na novi koronavirus oz. 3,4 odstotka vseh pozitivnih vzorcev iz osrednjeslovenske regije v tem časovnem obdobju. 

koronavirus, covid-19, testiranje, test
Profimedia
Fotografija je simbolična

V treh vzorcih popolnih virusnih genomov so dokazali vse specifične mutacije značilne za angleški sev, medtem ko dodatnih mutacij, značilnih za južnoafriški ali brazilski sev, niso odkrili. Ob tem so navedli, da raziskovalna skupina Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo nadaljuje z rednim dvotedenskim sistematičnim genomskim opredeljevanjem in spremljanjem epidemije covida-19 v Sloveniji. Da bi redno in sistematično spremljali pojav in razvoj novih sevov, so v začetku oktobra lanskega leta razvili originalni algoritem presejanja virusih različic z metodo določanja nukleotidnih zaporedij (sekvenciranje), predvsem na delu genoma, ki kodira najpomembnejšo virusno beljakovino, to je beljakovino virusne bodice S. Navedeni algoritem presejanja, ki temelji na sekvenciranju, omogoča hkratno zaznavo vseh znanih pomembnih mutacij, prisotnih v vseh znanih svetovnih različicah virusa z možnim večjim pandemijskim potencialom, kot tudi takojšnjo prilagoditev za presejanje novih klinično pomembnih mutacij, so še navedli.

okužbe statistika pomurje