vestnik

Novi razpisi za naložbe v kmetijska gospodarstva in namakanje

Janko Votek, 17. 1. 2019
Nataša Juhnov
Veliki in mali kmetje imajo na razpolago 23 milijonov evrov za vlaganja v okoljsko infrastrukturo na kmetijah ali posameznih območjih, če so povezani. 
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo štiri nove razpise iz Programa razvoja podeželja v skupni vrednosti 23 milijonov evrov za ureditev gospodarskih poslopij na kmetijskih gospodarstvih 

Večina sredstev je namenjena za vlaganje v okoljsko infrastrukturo na kmetijah. To je poleg ureditve hlevov ureditev greznic in čistilnih naprav. V tem primeru ne gre za strogo ločitev »kmetijske« čistilne naprave od komunalne, kar je po svoje logično, saj kmetije na območjih z omejenimi dejavniki (hribovske kmetije, pa tudi na Goričkem in delno na desnem bregu Mure) objektivno ne bodo nikoli priključene na javno kanalizacijsko omrežje. Del svežnja je namenjen gradnji objektov za skladiščenje živinskih gnojil (gnojišč), zatesnitev odprtih lagun in gradnjo kompostarn.

Dostop do sredstev imajo vse kmetije

V razpisu je pol milijona evrov namenjenih za naložbe na majhnih kmetijah. Do 4,5 milijona evrov je namenjenih sofinanciranju naložb fizičnih oseb in skupin kmetov, ki izvajajo skupne oziroma kolektivne naložbe (npr. male čistilne naprave za več kmetij). Preostali trije milijoni pa so namenjeni za naložbe samostojnih podjetnikov in pravnih oseb. Pri razpisu velja opozoriti na t. i. stimulacijske točke pri točkovanju vlog. Pet odstotnih točk dobijo kmetje, ki imajo vsaj polovico površin na območju z omejenimi dejavniki kmetovanja. Enakega dodatka so deležne kmetije, vključene v ukrep okoljsko-podnebnih plačil, in ekološke kmetije z vsaj polovico zemljišč vključenih v enega od ukrepov. Deset odstotnih točk bonusa so deležni socialna podjetja in kmetije, povezane z ukrepom dobrobit živali, vendar mora biti upravičenec, ki uveljavlja to boniteto, vključen v ukrep od leta 2017.


Druga pozitivna točka v razpisu je, da je določen najnižji znesek podpore – 2000 evrov na vlogo – in ni izključujočega dejavnika. Vlagatelji lahko iz tega podukrepa v celotnem programskem obdobju (2014–2020) pridobijo do 500 tisoč evrov, mala, srednje velika in velika podjetja pa do 1,75 milijona evrov. Člani skupine vlagateljev lahko dobijo do polovice vrednosti naložbe. Za potencialne prosilce sredstev je pomembno, da lahko uveljavljajo tudi prispevek v naravi v obliki lastnega dela za ureditev enostavnih in nezahtevnih objektov. Do podpore so upravičeni stroški, nastali po oddaji vloge na javni razpis, in stroški, nastali od začetka leta 2014. Za podpore naložbam v gozdarsko tehnologijo oziroma naložbam v predindustrijsko obdelavo lesa je razpisanih sedem milijonov evrov.

Zmanjševanje negativnih vplivov na okolje

Za izvedbo pilotnih projektov evropskega partnerstva za inovacije (EIP) je namenjenih pet milijonov evrov. Cilj je razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij na področju kmetijstva, živilstva in gozdarstva in prenos znanj v prakso. Sredstva so razdeljena v dva dela – milijon je namenjen pilotnim projektom in štirje milijoni za projekte EIP. V ta sklop spada ukrep s področja okolja in podnebnih sprememb za izvedbo pilotnih projektov in projektov EIP, ki so namenjeni zmanjševanju negativnih vplivov kmetijstva in gozdarstva na okolje. Poudarek je na izvajanju skupnih pristopov na področju kmetijstva in gozdarstva za varstvo biotske raznovrstnosti, izvajanju okoljsko učinkovite pridelave na vodovarstvenih območjih in drugih varovanih območjih. Tudi v tem delu kaže poudariti široko dostopnost sredstev, saj je najnižja podpora, ki se lahko dodeli, pet tisoč evrov.

Razpisi v pripravi

Letos bodo razpisana še finančna sredstva za podporo naložbam v kmetijska gospodarstva, v predelavo, trženje in razvoj kmetijskih proizvodov, za gradnjo ali tehnološko posodobitev namakalnih sistemov ter za ureditev gozdne infrastrukture. Podpora bo razpisana tudi za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju, za ukrep Sodelovanje in za naložbe v širokopasovno infrastrukturo. Ministrstvo bo nadaljevalo tudi podporo zagonu dejavnosti za mlade kmete in novemu sodelovanju v shemah kakovosti.

Širokopasovna infrastruktura

Prvi javni razpis v juniju je napovedan za podporo za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo, pasivno širokopasovno infrastrukturo ter zagotavljanjem dostopa do širokopasovnega interneta in rešitev v zvezi z e-upravo. Podukrep je namenjen sofinanciranju gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije. Cilj je omogočiti širokopasovno omrežje vsem gospodinjstvom na območjih belih lis v vseh treh statističnih regijah, podravski, pomurski in koroški, na katerih širokopasovna infrastruktura naslednje generacije še ni zgrajena in hkrati ni tržnega interesa za njeno gradnjo.
Neznan
Ministrstvo bo nadaljevalo tudi podporo zagonu dejavnosti za mlade kmete in novemu sodelovanju v shemah kakovosti. 
kmetje naložbe kmetijska gospodarstva razpisi