vestnik

Tudi od tega odvisno, kako bomo praznovali božič

A. N.R.R., 14. 12. 2020
STA
Jelko Kacin
Aktualno

Potem ko je vlada sinoči sprostila nekaj ukrepov, so o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 na novinarski konferenci spregovorili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da je vlada zadnje ukrepe sproščanja sprejela, da bi odgovorila na stiske in potrebe državljanov, zaposlenih in njihovih organizacij. Pri tem je iskala kompromise med številnimi dejstvi, zato vsi z novimi ukrepi ne bodo zadovoljni. Pomembno vlogo pri odločitvah je imelo tudi stanje po naših bolnišnicah, podatki pa kažejo, da se je število hospitaliziranih v zadnjih dneh povečalo. Vlada tudi ceni pozive združenj delodajalcev in obrtnikov, ki so jih poslali svojim članom, kjer so apelirali k doslednemu spoštovanju vseh ukrepov. Verjamejo tudi, da se bodo vsi ustrezno pripravili na torkov zagon in odprtje dejavnosti na varen način.

Predstavil je tudi zadnje epidemiološke podatke ter povedal, da se razmere počasi izboljšujejo in da tudi primerjava med zadnjima koncema tedna vliva upanje. Pomurska regija je še vedno med tistimi, ki so bolj ogrožene, kjer je incidenca med najvišjimi, vendar med občinami, ki izraziteje izstopajo ni omenil nobene pomurske.

Počivalšek: Industrija ni  vir okužb

Minister Zdravko Počivalšek pa je povedal, da se je vlada konec tedna seznanila s stanjem kapacitet in rezerv v zdravstvenem sistemu in v gospodarstvu. Odločili so se, da se ob zelo strogih pogojih dovoli izvajanje nekaterih dejavnosti in pri tem zaostri inšpekcijski nadzor in kaznovanje morebitnih kršiteljev. »To je dobra novica in pomemben korak za zagon našega gospodarstva in ohranitve delovnih mest. Pozitivno je tudi, da industrije ne bomo ustavljali, saj do zdaj ni predstavljala bistvenega vira okužb. Odgovornost na industrijskih subjektih pa je, da dosledno upoštevajo ukrepe in še naprej zagotavljajo varne pogoje dela.« 

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Minister Zdravko Počivalšek pravi, da industrija ni vir okužb.

Poudaril je še, da je zajeziti širjenje epidemije v Sloveniji še vedno poglavitni cilj in sproščanje zajezitvenih ukrepov ne pomeni, da smo to nalogo že pravili in da je epidemija za nami. Sproščanje naj je le spodbuda izvajalcem in uporabnikom, ki pa naj strogo spoštujejo pravila NIJZ-ja in ministrstva za zdravje. Epidemiološka slika je namreč še vedno zaskrbljujoča. Zaključil je s predstavitvijo ukrepov in željo, da je zdaj čas, da pokažemo, da ukrepi niso sami sebi namen, ampak da jih zmorejo strogo spoštovati tudi v praksi. Tudi to pa bo prispevalo k mirnejši praznikom in lepšemu začetku novega leta. 

V četrtek bo več znano, tudi glede na epidemiološko sliko, kako bomo praznovali božične in novoletne praznike.

aktualno-stanje covid-19 koronavirus vlada