vestnik

Ko bo na voljo dovolj cepiva, bo možnost izbire med cepivi

Vestnik, 12. 5. 2021
Aleš Cipot
Cepljenje
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19.

Kot je uvodoma pojasnila vladna govorka Maja Bratuša, znaša sedemdnevno povprečje okužb 520. Štirinajstdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je 423, v Pomurju je 321,7. Sedemdnevna indicenca znaša 173 in se je v primerjavi s včeraj znižala, v Pomurju je 136,4. 

Med osebjem cepilnim mest je manj odpora in pomislekov proti uporabi novega portala zVEM, ki je novo učinkovito orodje, ki poenostavlja delo na cepilnih mestih, je uvodoma pojasnil Kacin in dodal, da je delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s prvim odmerkom blizu 30 odstotkov, z drugim odmerkom pa blizu 15 odstotkov.

Dodal je, da je cepiva AstraZenece dovolj za vse, tudi za nadaljevanje cepljenja, saj evropska komisija v imenu vseh 27 držav članic Evropske unije s sodno izterjavo zahteva dobavo 90 milijonov pogodbenih odmerkov cepiva AstraZenece, ki jih ta še ni dostavila, pa bi jih morala do konca meseca junija. 

Kacin je še pojasnil, da bo ta teden v cepilnih centrih potekalo cepljenje z več kot 100 tisoč odmerki vseh štirih cepiv, največ bo cepljenja s Pfizerjem (52 %), sledi AstraZeneca (43 %), nato pa Janssen (9 %) in Moderna (6 %).

pzifer, cepivo, koronavirus
Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Na portalu zVEM je bilo nazadnje krepko čez 50 tisoč prijav, odločanje o izbiri cepiva pa bo mogoče, ko bo cepiva dovolj, torej ko bomo tedensko pošiljali več kot 150 tisoč odmerkov, bo to verjetno že možno." Kacin je odgovorajal tudi na vprašanja o zaščiti prebolevnikov. Zaenkrat velja, da imajo prebolevniki zaščito 6 mesecev po prebolevnosti, v tem roku pa jih je treba cepiti. "Če je od prebolevnosti minilo 8 mesecev, jih je potrebno cepiti, kot da nimajo protiteles. Nobeden od proizvajalcev pa še ni objavil, kako dolgo zaščito nudijo njihova cepiva." 

STA
Jelko Kacin
novinarska-konferenca jelko-kacin aktualno-stanje