vestnik

NSi v blokado Golobove davčne reforme. Horvat: Stopamo na stran družin

Rok Šavel, 6. 10. 2022
Sašo Švigelj
Jožef Horvat, poslanec NSi, je poudaril, da bodo naredili vse za ohranitev višjih plač.
Aktualno

Nova Slovenija je s prvopodpisanim Jožefom Horvatom v državni zbor vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu lastnega zakona o dohodnini, s čimer pod vprašaj postavljajo pravočasen sprejem vladne novele zakona o dohodnini.

Na današnji novinarski konferenci je pomurski poslanec Jožef Horvat poudaril, da s predlogom zakona o dohodnini v NSi stopajo na stran družin, saj želijo z davčnimi razbremenitvami povišati razpoložljiv dohodek slovenskih družin, in sicer na način povečanja zneska posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane. Poslanec je dodal, da je aktualna vlada otroške dodatke za naslednje tri mesece dvignila z 20 na 130 evrov, ampak samo družine, ki so upravičene do otroških dodatkov: "Kruh in hrana se je podražila za vse družine – tudi za tiste, ki malenkostno presegajo cenzus. Okrog 300.000 družin je upravičenih do otroškega dodatka, skoraj enako pa je število družin, ki do otroškega dodatka niso upravičene in bodo v teh težkih časih ostale brez kakršne koli pomoči države. Cene hrane in vseh storitev gredo v nebo, dražijo se vrtci, šolske potrebščine – vladna pomoč za družine absolutno ni zadostna," je še opozoril Horvat. NSi bo tako po Horvatovih navedbah uporabila vse demokratične možnosti, da ohrani obstoječo dohodninsko ureditev, ki vsem prinaša višje plače.


Bodo preprečili sprejem in uveljavitev vladne novele s 1.1.2023?


Gre za manever, podoben lanskemu Levice, ki je na ta način blokirala sprejem dohodninske novele prejšnje vlade Janeza Janše, saj mora vladni zakon biti sprejet še letos, da bo lahko začel veljati s prvim januarjem 2023. Pri Janševi davčni reformi, ki je bila naposled sprejeta marca letos, pa so spremembe lahko veljale za nazaj, saj je prinesla davčne razbremenitve. Torej ne gre toliko za željo po uveljavitvi lastnega zakonodajnega predloga, ampak v preprečitvi uveljavitve vladnega predloga, ki v veliki mera odpravlja, popravlja ali spreminja Janševo reformo, katere glasen zagovornik je bila ves čas tudi NSi. Vladni predlog namreč prinaša višje davčno breme, saj bi se med drugim zvišanje splošne olajšave naslednj leto ustavilo pri 5000 evrov, vrnil bi se 50-odstotni dohodninski razred, dohodninska lestvica in olajšave se ne bi več avtomatično usklajevale z inflacijo, davek na najemnine bi se zvišal na 25-odstotkov, normiranim s.p. - jem z nad 35 tisoč evri letnih prihodkov in popoldanskim s.p.-jem pa bi se priznali le 40-odstotni odhodki.


Finančni minister Klemen Boštjančič v predlogu za referendum vidi nagajanje vladi in demagoško nabiranje političnih točk in napoveduje, da bo vladna novela kljub temu uveljavljena s 1. januarjem 2023. Kot je ponovno poudaril na tiskovni konferenci po današnji seji vlade, vladna novela vsem s plačami do petkratnika povprečne plače prinaša višje neto dohodke, kot jih prejemajo letos. Spomnil je tudi, da je vlada sprejela še vrsto drugih ukrepov, ki posredno in neposredno dvigujejo dohodke državljanov.

nsi jožef-horvat davčan-reforma klemen-boštjančič zakon-o-dohodnini