vestnik

NEK po pregledu nadaljuje z obratovanjem, medtem ponovni pozivi iz Avstrije o zaprtju elektrarne

Vestnik, 22. 3. 2020
Primož Lavre
Strokovnjaki so opravili pregled sistemov in opreme ter podali poročilo.
Aktualno

Potres, ki so ga zjutraj zabeležili v bližini Zagreba, so zaznali tudi merilni instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško. Strokovnjaki so tam že opravili pregled sistema in opreme, zaradi potresa pa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo.

Kot so sporočili iz Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, v elektrarni preventivno pregledujejo sisteme in opremo, elektrarna pa še naprej obratuje po polni moči. Osebje elektrarne je namreč ustrezno ukrepalo, po do sedaj zbranih podatkih pa vplivov na okolje ni bilo. 

nek krsko
NEK
Nuklearna elektrarna Krško

Uprava za jedrsko varnost še naprej spremlja dogajanje, javnost pa bo sproti obveščena o izsledkih pregleda in nadaljnjih ukrepih, so še pojasnili. 

Z Ministrstva za infrastrukturo pa so sporočili, da strokovnjaki v NEK opravljajo analize skladno s protokoli ter da zaenkrat ni bilo potrebe po zaustavitvi NEK.

Osebje elektrarne, ki je preventivno pregledalo sisteme in opremo, je ugotovilo, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo. Vse deluje normalno, prav tako na opremi ni bilo alarmov. V elektrarni so s tem zaključili pregled in nadaljujejo z obratovanjem, so sporočili iz Uprave RS za jedrsko varnost.

Se pa iz Avstrije ponovno vrstijo pozivi o zaprtju elektrarne. "Tokrat se je morda res vse dobro izšlo, ampak kaj pa naslednjič," je za medije dejal koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ). Poudaril je, da prehod na alternativne vire energije srednje- in dolgoročno gledano nima alternativ. Namestnik štajerskega deželnega glavarja Anton Lang (SPÖ) in njegova strankarska kolegica Ursula Lackner sta opozorila, da je bil Nek grajen za 40 let delovanja, zato ga bo treba v vsakem primeru zapreti do leta 2023. Po mnenju štajerske političarke iz vrst Zelenih Sandre Krautwaschl je današnji potres še en dokaz, kako nevaren je lahko Nek. "Potres bi moral biti opozorilni znak za Slovenijo, da je čas za zaustavitev in zaprtje krške jedrske elektrarne," pa je dodal poslanec FPÖ Walter Rauch.

arhiv DL
NEK Krško
nek potres